h

Open brief aan GroenLinks: 'Kappen met kolen of kappen met coalitie'

22 februari 2008

Open brief aan GroenLinks: 'Kappen met kolen of kappen met coalitie'

Leo de Kleijn, raadslid voor de SP en woordvoerder milieu, schreef vandaag onderstaande open brief aan de wethouder, raadsleden, het bestuur en de leden van GroenLinks in Rotterdam. De SP wil dat GroenLinks haar volle gewicht nog een keer in de schaal legt om het stadsbestuur te bewegen de bouw van twee vervuilende kolencentrales in Rotterdam tegen te houden. Als dat niet lukt, zegt Leo de Kleijn, moet GroenLinks uit deze coalitie stappen en samen met de SP oppositie voeren tegen het milieuvervuilende beleid van het Rotterdamse stadsbestuur.


Beste vrienden,

Het Rotterdamse College van B&W wil begin maart het besluit nemen om een tweede nieuwe kolencentrale te bouwen in Rotterdam. Samen met de fractie van GroenLinks heeft de SP-fractie keer op keer een stevig pleidooi in de raad gehouden tegen de bouw van nieuwe kolencentrales. De prima doelstelling van het Rotterdamse Klimaat Initiatief wordt met die nieuwe centrales onhaalbaar.

Ik roep jullie op om NU het volle gewicht van GroenLinks als coalitiepartij in de waagschaal te gooien om te kappen met kolen. Het is tijd om de andere coalitiepartijen klip en klaar duidelijk te maken dat er mét GroenLinks geen nieuwe kolencentrales gebouwd worden. Als de PvdA, het CDA en de VVD echt waarde hechten aan de inbreng van GroenLinks in het college, moeten zij jullie op dit punt tegemoet komen. Het CDA wist het als kleine partij en vanuit een minderheidspositie in de raad en in het college voor elkaar te krijgen dat tientallen Rotterdamse coffeeshops moeten sluiten. Dat was slikken, vooral voor GroenLinks.

Ook de Tweede Maasvlakte hebben jullie moeten accepteren. Dat is in het geval van de kolencentrales niet nodig. Als de nieuwe kolencentrales in een echt vrije stemming in de raad aan de orde zou worden gesteld, is de kans groot dat een meerderheid van de raadsleden tegen is. De SP, GroenLinks, Leefbaar Rotterdam, D66 en een aantal gemeenteraadsleden van de PvdA zien niks in nieuwe kolencentrales.

‘Kappen met Kolen’ is één van de kernpunten van GroenLinks. Op jullie actie-website kappenmetkolen.groenlinks.nl zegt Wijnand Duyvendak: ‘Kolencentrales zijn een ramp voor het klimaat. Ze stoten even veel broeikasgas uit als het complete Nederlandse wagenpark. Juist nu moet Nederland zorgen voor meer groene stroom: meer windmolens, meer zonnepanelen.’ Ik kan me dan ook niet voorstellen dat jullie als milieupartij mee gaan werken aan deze ramp door onderdeel te blijven van een college dat twee van de vijf geplande nieuwe kolencentrales in Nederland mogelijk maakt.

Beste vrienden, trek een groene grens en maak PvdA, VVD en CDA duidelijk dat het jullie ernst is. Kappen met kolen of kappen met de coalitie. Door middel van deze brief wil ik jullie oproepen om een laatste poging te wagen het Rotterdamse stadsbestuur te bewegen om te kappen met kolen en om daarbij het ultieme middel in te zetten dat jullie als coalitiepartij hebben.

Met vriendelijke groet,

Leo de Kleijn, gemeenteraadslid SP Rotterdam


Kolencentrale maakt Rotterdams klimaatplan ongeloofwaardig (21-12-2007)

U bent hier