h

Actiebijeenkomst bewoners Charlois: Bus 77 moet terug!

12 januari 2008

Actiebijeenkomst bewoners Charlois: Bus 77 moet terug!

Sinds mei 2005 rijdt bus 77 een nieuwe route. Bewoners van verschillende wijken voeren al maanden actie om de oude buslijn 77 terug te laten keren. Wethouder Baljeu van Verkeer en Vervoer beloofde dat voorstel te bespreken, maar besluit nu de lijn niet te laten terugkeren omdat dat te duur zou zijn. De wethouder houdt geen rekening met de sociale gevolgen van het verdwijnen van de lijn, en komt ook niet met alternatieven. De bewoners en de SP pikken dat niet en vinden - net als de hele deelraad en vrijwel de hele gemeenteraad - dat de buslijn terug moet komen. Daarom organiseren ze op dinsdag 22 januari een actiebijeenkomst, om 20.00 in buurtcentrum de Middelburcht.

De oude route van bus 77 door de wijken Carnisse, Pendrecht en Zuidwijk is komen te vervallen door de komst van de Carnisselande-tramlijn. De gedachte hierachter was dat de sneltramroute de bus overbodig zou maken. Veel bewoners van Charlois zijn het hier echter niet mee eens. De bus zat altijd vol en reed langs ziekenhuizen, verzorgingshuizen en de Zuiderbegraafplaats. Daarom werd deze lijn ook wel de 'navelstreng van Zuid' genoemd. Bewoners van verschillende wijken haalden daarom honderden handtekeningen op en boden die aan mevrouw Baljeu, de wethouder van Verkeer en Vervoer, aan.

De deelraad van deelgemeente Charlois vond unaniem dat de buslijn terug moest komen. In de gemeenteraad vroeg de SP-fractie een spoeddebat aan en diende een voorstel in waarin de wethouder de opdracht kreeg te gaan overleggen met de RET en de stadsregio om bus 77 weer te laten rijden. Begin januari liet wethouder Baljeu echter weten dat zij de buslijn niet wil laten terugkeren. Volgens haar is dat te duur en levert het te weinig reizigers op. Los van de vraag of dat waar is, is de waarde van lijn 77 is vooral ook een sociale. Vooral oudere bewoners zouden met de terugkeer van de bus enorm geholpen zijn. De wethouder houdt daar geen rekening mee en komt ook niet met alternatieve oplossingen.

Op dinsdag 22 januari 2008 om 20.00 organiseren bewoners en de SP daarom in de Krabbenzaal in buurtcentrum de Middelburcht (Plein 1953, nummer 191) een actiebijeenkomst om te bespreken welke verdere acties we kunnen ondernemen om bus 77 weer terug te krijgen.
Het wordt op prijs gesteld als bewoners vooraf even laten weten dat ze komen door te mailen of te bellen met a.van.rooijen@hetnet.nl of 010-486 33 73.

Deze uitnodiging is ondertekend door:

Mevrouw Van der Heide, bewoner Zuidwijk
Mevrouw Van Tilburg, bewoner Zuidwijk
Bien Hofman, Stichting Vitaal Pendrecht en Bewonersorganisatie Pendrecht
De heer Verberne, Winkeliersvereniging Winkelpromenade "Zuidwijk"
Aad van Rooijen, kerngroepcoördinator SP Charlois
Leo de Kleijn, gemeenteraadslid SP

Bewoners: bus 77 moet terug (AD Rotterdams Dagblad, 21-01-2008)
Flinke steun voor SP-voorstel over bus 77 (29-11-2007)
Bewoners Charlois boeken winst: terugkeer bus 77 stap dichterbij (09-10-2007)

U bent hier