h

SP: ‘Deze huisbezoeken zijn onwettig en onmenselijk’

2 november 2007

SP: ‘Deze huisbezoeken zijn onwettig en onmenselijk’

De SP Rotterdam bepleit met klem dat alle huisbezoeken en optredens van interventieteams in Rotterdam per direct worden opgeschort. De SP wil dat de raad eerst de kaders aangeeft waarbinnen huisbezoeken op een wettige en menselijke manier kunnen plaatsvinden. Uit onderzoek van de Rotterdamse ombudsman blijkt dat dit nu absoluut niet het geval is.

De conclusies van de Rotterdamse Ombudsman zijn, voor de goede verstaander, vernietigend. De privacy van burgers wordt geschonden; burgers worden doelbewust overrompeld en geïntimideerd; mensen worden niet op de hoogte gebracht van het feit dat ze een huisbezoek mogen weigeren; tijdens huisbezoeken worden heimelijke waarnemingen gedaan. Bovendien blijkt uit het onderzoek van de ombudsman dat mensen na het huisbezoek niet kunnen rekenen op hulp van de gemeente, terwijl dat toch officieel een van de belangrijkste doelen is.
Tot overmaat van ramp zijn mensen ten onrechte en in strijd met de wet uit hun huis gezet.

De SP heeft het afgelopen jaar meer dan eens gewezen op het feit dat Rotterdam met de huisbezoeken en de interventieteams de wet overtreedt. De Centrale Raad van Beroep heeft gesteld dat in het geval van huisbezoeken sprake moet zijn van ‘informed consent’ - voordat een huisbezoek plaatsvindt moet het duidelijk zijn welke rechten mensen hebben; wie de huisbezoekers zijn; wat ze onderzoeken; en hoe ver ze mogen gaan. Dat is in het protocol huisbezoeken nooit verwerkt.

In het nieuwe protocol voor de interventieteams houdt het college vast aan de praktijk dat een heel team van mensen op huisbezoek gaat, soms wel zes tot acht mensen. Niet alleen mensen die werken voor overheidsdiensten, maar ook van ENECO, de woningbouwcorporaties en bouw- en woningtoezicht. Wie zo’n team op bezoek krijgt voelt zich begrijpelijkerwijs overrompeld en geïntimideerd. De ombudsman stelt daarom dat huisbezoeken door maximaal twee mensen moet gebeuren.

SP-raadslid Josine StrörmannDe SP wil dat huisbezoeken alleen mogelijk zijn als ze de wettelijke en menselijke toets kunnen doorstaan. Huisbezoeken zijn een uiterst middel. De gemeente heeft veel andere instrumenten om het contact met klanten van SoZaWe of andere burgers te verstevigen. Grondrechten als het recht op privacy achter de voordeur mogen door de overheid niet zomaar overtreden worden. De SP wil daarom dat onmiddellijk wordt gestopt met alle huisbezoeken en acties van interventieteams totdat deze door de raad zijn getoetst en goedgekeurd.

Op het weblog van Theo Cornelissen meer over de ombudsman, de huisbezoeken en de oorlogstaal van het stadsbestuur

U bent hier