h

Interventieteam over de vloer gehad? Meld 't!

10 november 2007

Interventieteam over de vloer gehad? Meld 't!

25.000 keer per jaar staat een interventieteam in Rotterdam bij iemand op de stoep. Vaak met zes tot acht mensen, die bewoners volkomen overrompelen. De privacy van mensen wordt geschonden, mensen worden geïntimideerd en niet op de hoogte gebracht van het feit dat ze een huisbezoek mogen weigeren, en van hulp aan mensen komt niets terecht. De SP wil meer ervaringen verzamelen van mensen die een interventieteam over de vloer hebben gehad en start daarom een Meldpunt Huisbezoeken.

Natuurlijk moet de overheid een kijkje achter de voordeur kunnen nemen als iemand crimineel is of verdacht wordt van ernstige fraude. Maar dat kan ook zonder deze vorm van huisbezoeken. Deze 25.000 bezoeken per jaar treffen vooral gewone Rotterdammers en zijn vaak onwettig en onmenselijk, blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse Ombudsman. De SP stelde daarop voor de huisbezoeken op te schorten tot ze aan de wet getoetst zijn en in de gemeenteraad zijn besproken. Daar waren donderdag alleen de SP, GroenLinks en D66 voor.

Volgens de SP is het rapport van de Ombudsman slechts het topje van de ijsberg. Er zijn honderden of misschien zelfs duizenden Rotterdammers die soortgelijke ervaringen hebben, maar niet weten waar ze moeten klagen of dat niet durven. De SP gaat daarom verhalen van Rotterdammers over huisbezoeken inventariseren en gaat daarmee actief aan de slag in onder andere de hotspotgebieden, bij de sociale dienst en via maatschappelijke organisaties. De ervaringen gebruikt de SP om de praktijk van de interventieteams te kunnen blijven aankaarten.

Hebt u ervaringen met een huisbezoek van een interventieteam? Stuur uw verhaal in naar sp@stadhuis.rotterdam.nl! U kunt op werkdagen ook bellen met 010-417 33 59. Uw verhaal en gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

SP houdt voet bij stuk: stop de huisbezoeken (07-11-2007)
Deze huisbezoeken zijn onwettig en onmenselijk (02-11-2007)

U bent hier