h

WBR wil bewoners Nieuwe Westen weg hebben

6 oktober 2007

WBR wil bewoners Nieuwe Westen weg hebben

De nieuwe bewoners van drie gekraakte woningen in het Nieuwe Westen Noord hebben vrijdag een aangetekende brief van woningcorporatie WBR ontvangen dat ze de woningen zo snel mogelijk moeten verlaten. De SP keurt de handelswijze van de corporatie af en heeft de bewoners geadviseerd voorlopig in de huizen te blijven wonen.

Drie weken geleden kraakten buurtbewoners en de SP een woning aan de Pluimhoefstraat, om te protesteren tegen de grote leegstand in de wijk en de plannen van het WBR om woningen samen te voegen en te verkopen. De corporatie voert inmiddels, zonder dat er officiële plannen zijn, gesprekken met bewoners om hen uit hun huis te krijgen. Bewoners van de wijk hebben het gevoel dat de beslissingen over hun hoofden worden gemaakt, en dat concrete problemen niet serieus worden genomen.

Naar aanleiding van de actie zijn er twee gesprekken geweest met verantwoordelijken bij het WBR. Afgesproken is dat er informatie-avonden komen om bewoners in te lichten over de plannen, en dat gekeken wordt naar oplossingen voor concrete problemen van onder andere overbewoning – overigens zonder dat er daarover iets concreets is toegezegd. Bewoners uit de wijk vonden dat er onvoldoende afgesproken was en hebben besloten nog twee woningen te kraken. De SP was bij die acties niet betrokken, maar kan zich de onvrede van de bewoners wel voorstellen.

Inmiddels wonen in alle drie de gekraakte woningen starters en doorstromers uit de wijk zelf, die ondanks de grote leegstand geen huis konden vinden. Het WBR heeft deze bewoners nu meegedeeld dat zij een spoedeisend belang heeft om de huizen leeg te krijgen: ze zouden in MVE-verband verkocht moeten worden. De woningen staan echter al zo'n twee jaar leeg, net als veel andere woningen in de wijk - en in de blokken zijn ook al zo'n dertig woningen als antikraak in gebruik. Als de bewoners de nu gekraakte woningen verlaten, zal dat er alleen toe leiden dat ze nog langer blijven leegstaan. Volgens de SP is een spoedeisend belang daarom niet aan de orde.

De SP is formeel geen partij in deze zaak, maar heeft de bewoners aangeraden voorlopig in de woningen te blijven wonen en met het WBR verder in gesprek proberen te komen over deze woningen en over de plannen voor de wijk in bredere zin.

Buurtbewoners en SP kraken tegen leegstand Nieuwe Westen (15-09-2007)

U bent hier