h

Actie op Zuid tegen uitverkoop thuiszorg

1 oktober 2007

Actie op Zuid tegen uitverkoop thuiszorg

Zaterdag stonden SP'ers uit IJsselmonde en Charlois op de Afrikaandermarkt om mensen te informeren over de wantoestanden in de thuiszorg. Veel mensen bleven even staan voor een praatje, en vrijwilligers tekenden hun verhalen op en haalden handtekeningen op voor de actie 'Stop Uitverkoop Thuiszorg'. Ook SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen deed mee.

'De algemene tendens: de werkdruk voor thuiszorghulpen wordt steeds hoger, mensen krijgen minder uren verzorging en minder snel de broodnodige voorzieningen - en soms zelfs helemaal niet,' vertelt SP'er Daniël de Wit. 'Zo sprak ik een mevrouw met een versleten heup, die negen maanden op een stoeltjeslift heeft gewacht en die uiteindelijk niet heeft gekregen. Haar zoon heeft toen maar zo'n lift via Marktplaats gekocht, en die erin laten zetten.'

De marktwerking in de thuiszorg is funest voor cliënten én werknemers, vindt de SP. Er is geen tijd meer om even een praatje te houden met cliënten, de arbeidsvoorwaarden verslechteren en hulpen gaan niet meer met trots naar hun werk. Omgaan met het persoonsgebonden budget is lastig en er komt veel te veel administratie aan de pas. Het wordt pijnlijk duidelijk dat thuiszorginstellingen onder de kostprijs hebben ingekocht en dat de kwaliteit van de hulp achteruit gaat. Aanstaande woensdag is er daarom een manifestatie op Het Plein in Den Haag voor goede thuiszorg.

Weblog Theo Cornelissen: Actie voor goede thuiszorg (01-10-2007)
Draai aanbestedingen in de thuiszorg terug! Meer informatie over de situatie in Rotterdam (11-09-2007)
Teken de petitie tegen uitverkoop van de thuiszorg

U bent hier