Wethouder dramt door over huisbezoeken
Wethouder dramt door over huisbezoeken
Wethouder Schrijer gaat door met huisbezoeken ondanks een duidelijke uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat huisbezoeken een laatste middel zijn. Bovendien zijn huisbezoeken in Rotterdam in de praktijk vaak gewoon illegaal. De SP wil dat Schrijer stopt met huisbezoeken, behalve als er een ernstige verdenking van fraude is.
Josine Strörmann: 'Wethouder Schrijer past weliswaar het protocol huisbezoeken een beetje aan, maar zegt tegelijkertijd dat hij op de zelfde voet verder gaat. De SP vindt dat helemaal niks. En daar hebben wij gezien de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (De Raad) ook alle reden voor.'
Laatste middel
Een van de gevolgen van de uitspraak van de Raad is dat aan mensen voortaan wordt meegedeeld dat een weigering tot medewerking aan een huisbezoek in principe geen gevolgen heeft voor de uitkering, behalve als er een serieuze verdenking van fraude is. Daar is de SP-fractie blij mee. Strörmann: 'Maar voor de wethouder blijven huisbezoeken een belangrijk instrument, dat een centrale rol speelt in zijn beleid. De Raad stelt echter nadrukkelijk dat huisbezoeken slecht een uiterst middel zijn. Er zijn veel andere, minder ingrijpende manieren om te controleren of mensen wonen waar ze zeggen te wonen.
Isolement
Voor de wethouder zijn huisbezoeken een instrument om het contact met klanten van Sozawe te verstevigen en aandacht te besteden aan de sociale situatie waarin een cliënt zich bevindt. De praktijk leert echter dat huisbezoeken door mensen als intimiderend worden ervaren en niet meer zijn dan ordinaire controles. De SP is een groot voorstander van samenhangend beleid om mensen uit de armoede en het isolement te helpen. Ook de SP wil mensen helpen de weg te vinden naar bijvoorbeeld bijzondere bijstand. De huisbezoeken zoals ze nu in de praktijk voorkomen dragen daar echter niet aan bij.'
'Informed consent'
De SP-fractie is ontevreden over de manier waarop de wethouder wil voldoen aan de op de gemeente rustende bewijslast dat mensen weten waarom het huisbezoek wordt afgelegd en hoe ver de bezoekers mogen gaan: zogenaamd ‘informed consent’. Het gaat hier om een uiterst belangrijk gegeven. Voordat een huisbezoek plaatsvindt moet duidelijk zijn welke rechten betrokkene heeft, wie de huisbezoekers zijn, wat ze onderzoeken, hoe ver ze mogen gaan. Schrijer gaat niks anders doen dan de procedure tegen het licht houden. Dat is onvoldoende!
Geen strafexpeditie
Ten slotte is de SP-fractie in toenemende mate bezorgd over de neiging van de wethouder, maar ook die van zijn partijgenoot staatssecretaris Aboutaleb, om als een wet even niet bevalt maar een wetswijziging voor te stellen. De SP keert zich met klem tegen een wetswijziging waardoor iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt meteen wordt gedwongen zijn hele privé-leven op te geven. De bijstand is een recht, het aanvragen van een uitkering dient geen strafexpeditie te zijn.
- Zie ook:
- Sociale zaken en werk