h

PvdA-wethouder Schrijer maakt keihard VVD-beleid

1 juni 2007

PvdA-wethouder Schrijer maakt keihard VVD-beleid

De SP Rotterdam heeft grote bezwaren tegen de reïntegratieplannen van wethouder Schrijer (PvdA). SP-raadslid Josine Strörmann: ‘Schrijers plannen lijken rechtstreeks uit de koker van de VVD te komen. De wethouder kiest voor keihard beleid en holle retoriek over de ‘sociale schande’ en werklozen die een schandvlek op Rotterdam zouden zijn. Schrijer kiest voor dwang en betutteling!’

Josine StrörmannDe zogenaamde ‘participatieplaatsen’ van wethouder Schrijer zijn in de ogen van de SP geen oplossing. In de plannen van Schrijer lijkt het wel alsof het een schande is om beroep te moeten doen op een uitkering. Het college wil mensen dwingen aan het werk te gaan. Dat was in het verleden toegestaan voor maximaal een half jaar. Schrijer heeft echter bij zijn partijgenoot staatssecretaris Aboutaleb bedongen dat mensen voortaan een vol jaar gedwongen kunnen worden te werken voor niet meer dan een bijstandsuitkering.

De SP verzet zich tegen de participatieplaatsen. Werk moet lonen. Iedereen die werkt heeft recht op een fatsoenlijk CAO-loon en goede arbeidsomstandigheden. Bovendien is een uitkering een recht, geen gunst. Wie een uitkering ontvangt moet niet gestraft worden met een tewerkstelling. De overheid moet mensen ondersteunen in de weg naar een zelfstandig inkomen, niet deze mensen inzetten als goedkope arbeidskrachten zonder goede arbeidsomstandigheden. Josine Strörmann: ‘Verplichte tewerkstelling biedt mensen geen weg uit de armoede en helpt ze niet aan een zelfstandige baan. Integendeel, mensen worden door Schrijers beleid tijdelijk ‘werkende armen’, maar de kans dat ze daarna een vaste baan krijgen is heel klein. Dat laat eerdere ervaring, met bijvoorbeeld Werk Direct, wel zien.’

De SP keert zich ook tegen de zogenaamde Flextra’s, die worden ingezet als beloning voor een actieve re-ïntegratie. Josine Strörmann: ‘De Flextra’s zijn ontzettend betuttelend. Mensen krijgen geen financiële beloning, zodat ze zelf kunnen beslissen hoe ze dat uitgeven. Nee, mensen krijgen een abonnement op een sportschool of een lidmaatschap van een digitaal netwerk van ex-werklozen. Volgens mij moet reïntegratiebeleid eruit bestaan dat mensen ondersteund worden om zoveel mogelijk zelfstandig vorm te geven aan hun eigen leven. De overheidsbetutteling van Schrijer doet het tegenovergestelde en laat wel een heel groot wantrouwen zien in de mogelijkheden van mensen met een uitkering.

De SP kiest ervoor niet de mensen met een uitkering, maar de problemen in Rotterdam aan te pakken en keert zich met klem tegen de plannen van Schrijer.

U bent hier