h

Tweede Maasvlakte: het was NEE, het blijft NEE

10 april 2007

Tweede Maasvlakte: het was NEE, het blijft NEE

'De Tweede Maasvlakte komt er, het is niet anders', was de redenering van andere (voormalige) tegenstanders van de Maasvlakte. Voor de SP geldt echter dat de aanleg onnodig blijft, veel te duur is en slecht voor het milieu. Het was 'nee', het blijft 'nee' - de SP-fractie sprak zich donderdag als enige tijdens het debat in de raad over de milieugevolgen van de Tweede Maasvlakte opnieuw uit tegen de aanleg van het onding.

Leo de Kleijn De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Tweede Maasvlakte er komt. In Den Haag stemden alleen GroenLinks en de SP stemden tegen. Leo de Kleijn: 'De SP fractie in Rotterdam vond en vind dat een onverstandig besluit. Wij stemden als enige in de gemeenteraad tegen de aanleg van de milieuvervuilende, geldverslindende Maasvlakte. Wat ons betreft is de investering van 3 miljard in de landaanwining zeker niet noodzakelijk. Er is nog veel te winnen met een efficiënter gebruik van bestaande terreinen. Bovendien vragen we ons af of het economisch en milieutechnisch verstandig is om koste wat het kost op alle fronten de concurrentie aan te gaan met andere Europese havens om zoveel mogelijk containers onze kant op te krijgen. Blijft Rotterdam zo niet het afvoerputje van Europa? De Tweede Maasvlakte levert met 2,9 miljard aan investeringen en 6000 directe banen bovendien maar één arbeidsplaats op per half miljoen euro.'

'De Tweede Maasvlakte betekent: veel geldverspilling en veel milieubederf. En daar krijgen we heel weinig voor terug, behalve een veel slechtere luchtkwaliteit en meer fijnstof. Met de Tweede Maasvlakte zal het nog niet meevallen de klimaatdoelen te halen die de stad zich gesteld heeft. Bovendien is de SP van mening dat de enorme bedragen die in de aanleg van de Maasvlakte gaan liggen beter in de stad zelf geïnvesteerd kan worden. De Kleijn: 'Dat levert heel wat meer werk op en is een stuk schoner. Het blijft wat de SP betreft dus NEE tegen de Maasvlakte. Helaas dacht de rest van de raad daar anders over, inclusief GroenLinks. Iedereen ging akkoord en nu komt er dus een miljarden verslindende, milieuvervuilende Tweede Maasvlakte. Wij zullen de milieubeweging van harte steunen in pogingen dit slechte besluit nog terug te draaien.

U bent hier