h

Weer kinderen in uitzetcentrum op Airport Rotterdam

2 maart 2007

Weer kinderen in uitzetcentrum op Airport Rotterdam

Josine Strörmann van de SP-fractie stelde donderdag vragen over kinderen in het uitzetcentrum. Op Airport Rotterdam blijken namelijk weer kinderen van asielzoekers opgesloten te zitten. 'Dat is onaanvaardbaar', stelt Strörmann.

Josine Strörmann dient motie 'geen kind in de cel in'

Bijna een jaar geleden werd een door de SP ingediende motie aangenomen waarin de raad aangaf in Rotterdam geen kinderen in de cel te willen. De SP diende die motie in ten tijde van de succesvolle actie ‘Geen kind in de cel’ van organisaties als Amnesty en Defence for Children.

Josine Strörmann: 'Het opsluiten van onschuldige kinderen is en blijft onaanvaardbaar. Dat staat ook in heel veel internationale verdragen. Er zijn diverse mensenrechtenverdragen die stellen dat detentie alléén mag worden toegepast als er redelijkerwijs geen alternatieven zijn. Bovendien dient de gevangenneming zo kort mogelijk te duren. Zeker als het gaat om een kwetsbare groep als kinderen. In het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat ook door Nederland is ondertekend, staat dat de belangen van kinderen voorop horen te staan.
Een reactie van de toenmalige minister Verdonk op al deze terechte aandacht voor het schandaal van het detineren van kinderen in Nederland was dat ze het zo veel mogelijk zou gaan beperken. Ook kwam er de mogelijkheid dat een van de ouders van een gezin opgesloten zou worden zodat de andere ouder en de kinderen niet in de cel hoeven.
De SP vindt dat kinderen nooit gedetineerd moeten worden en ook niet van hun ouders gescheiden moeten worden omdat die ouders opgesloten worden. Toch waren deze maatregelen van de minister ook in onze ogen een stap in de goede richting.

Demonstratie tegen opsluiting asielzoekers Airport Rotterdam

'Een aantal SP’ers zitten in een bezoekersgroep bij het UZC Zestienhoven. Zij wonen al meer dan een jaar de wekelijkse diensten bij in het UZC en komen zo in contact met de gevangenen. Ze hebben zodoende een goed beeld van de populatie van deze gevangenis. Hen is opgevallen dat er een tijdje inderdaad heel weinig kinderen in het UZC zaten. De afgelopen maanden ziet de bezoekersgroep helaas een kentering in die trend. Steeds vaker weer treffen ze jonge en oudere kinderen aan. Een week geleden waren er bijvoorbeeld al weer zes kinderen in het UZC, in leeftijd variërend van 5 tot 16 jaar. Vreemd genoeg zat er ook een heel Iraaks gezin, vader, moeder en 3 kinderen. Dit zou volgens Verdonk niet meer voorkomen. Op dit moment zitten er maar twee kinderen maar dat kan zo weer veranderen.'

'De SP vraagt zich af of het nodig is om weer een motie in te dienen die aangeeft dat wij, als volksvertegenwoordigers van de Rotterdammers, niet willen dat er in onze stad onschuldige kinderen in de cel zitten. Wij hopen dat dit niet nodig is en dat dit college zelf al hard aan de slag is om de staatssecretaris duidelijk te maken dat het Rotterdamse stadsbestuur wil dat er in onze stad geen kinderen meer gevangen komen te zitten. Verdonk is nu weg, en onze nieuwe Rotterdamse staatssecretaris, mevrouw Albayrak, zal naar wij aannemen een stuk redelijker zijn op dit punt.'

SP stelde al eerder vragen
'College, behandel asielzoekers en hun kinderen beter'
SP-motie: Geen kind in de cel

U bent hier