h

SP: ‘Veiligheid moet bij asbestschip Otapan voorop staan’

2 maart 2007

SP: ‘Veiligheid moet bij asbestschip Otapan voorop staan’

De SP stelde deze vragen aan het college over de sanering van het asbestschip Otapan in Rotterdam en verspreidt in Oud-Charlois, Heijplaat en Wielewaal een pamflet over de Otapan. De SP-fractie is van mening dat de veiligheid van werknemers in Rotterdam voorop dient te staan. Het heeft daarom de voorkeur dat het schip gesloopt wordt in een land waar de rechten en veiligheid van werknemers enigszins beschermd zijn, zoals Nederland. De SP-fractie is dan ook niet tegen de aanwezigheid van de Otapan in Rotterdam.

Asbestschip Otapan Wel is de SP van mening dat de Otapan helemaal gesloopt moet worden in plaats van gesaneerd. Ten eerste moet het gesleep met het schip nu echt afgelopen zijn. Bovendien staat, zoals gezegd, de veiligheid van werknemers voor ons voorop. Alleen sloop kan de veiligheid en goede arbeidsomstandigheden van werknemers garanderen. Sanering van het schip betekent dat mensen in krappe schachten van zeventig centimeter breed, diep in het schip, in beschermende pakken en met een gasmasker op het asbest moeten los bikken. Dat is zeer gevaarlijke en mensonwaardige arbeid.

De boosheid en angst onder bewoners van Heijplaat en Charlois is begrijpelijk en was natuurlijk te voorzien. Het asbestschip roept angst en emoties op, vooral ook omdat veel bewoners van Heijplaat en Charlois vroeger in de scheepsbouw werkten en daarom eerder met asbest te maken hebben gehad, soms zelfs met asbestgerelateerde sterfgevallen. Het heeft bij de SP daarom verbazing gewekt dat in het eisenpakket van de aanbesteding geen minimum afstand tot woongebieden was opgenomen

De slechte communicatie met bewoners is wat de SP betreft onbegrijpelijk. De SP-fractie is het met de bewonersorganisaties van Oud-Charlois, Heyplaat en Wielewaal eens dat de communicatie en de gevolgde procedure op verschillende manieren te wensen overliet. Bewoners hebben niet de mogelijkheid gehad bezwaar te maken; de gemeenteraad is niet ingelicht en heeft geen standpunt kunnen bepalen; de bewoners van de Wielewaal waren op 28 februari nog niet ingelicht door officiële instanties.

Het pamflet over de Otapan

U bent hier