Buurten in de Wielewaal en Oud-Charlois
Buurten in de Wielewaal en Oud-Charlois
Er is nog steeds veel onzekerheid over de sloop die plaats moet vinden in 2013, 2014 misschien wel 2017? Wat gaat er gebeuren, wat komt er voor terug? Er is geen bestemmingsplan. Bewoners zijn er van bewust dat ze alert moeten blijven en niet pas in 2013 in actie moeten komen.
Bewoners en de SP hebben zich al vaker ingezet tegen de sloop van de Wielewaal, de laatste keer was in 1998. De sloop werd toen 15 jaar uitgesteld. Het WBR heeft geen duidelijk plan voor de toekomst. Toch zijn de bewoners niet ontevreden over de service en onderhoud door het WBR. Er heerst alleen angst dat ze hier niet meer kunnen blijven wonen in de toekomst, bij hun familie, hele generaties wonen bij elkaar in de buurt, ze zijn bang dat het te duur wordt. Ook is er geen jongerenhonk in de Wielwaal, wel een jongerenwerker, die 4 uur per week mag werken in de wijk. Toen er wel een jongerenhonk was, werd het te druk en was er veel overlast. Dit kwam vooral omdat er te weinig aanbod was in de omliggende wijken in Charlois, daar waren de jeugdhonken al grotendeels verdwenen.
Wandeling door de Wielewaal, allemaal laagbouw in de lange Rollostraat en de kleine Tacostraat
De Wielewaal is een dorp in een stad, het is er prettig en rustig wonen
Langs Ben en Corrie Wigman, SP-leden in de Tacostraat, heel de familie Wigman woont al generaties lang bij elkaar in de straat, ze willen niet weg.
De vrolijke tuin van de familie Wigman
De huiskamer van de familie Wigman
Hierna gingen we lunchen met en bij Werkgroep Oud-Charlois, met o.a. Chris Oskam de voorzitter van de bewonersorganisatie van Oud-Charlois. We spraken ook met cultureel werkster Greet van der Meer, die wegens bezuinigingen binnenkort ontslagen wordt, ze is een onmisbare kracht in Oud Charlois en veel kennis gaat verloren volgens de bewoners. De 55+ sociƫteit at mee net als de vrijwilligers van de wijkwinkel die net als in Zuidwijk bang waren hun praktijk (die ze samen met de FNV runnen) in te ruilen voor een WMO loket.
Vrijwilliger Iris Pauletta sprak over discriminatie van Antilianen in Oud-Charlois. Er heerst een samenscholingverbod op het Gouwplein maar die lijkt alleen maar te gelden voor Antilianen. De stadsmarinier Gerard Spierings zou hier verantwoordelijk voor zijn. Sinds zijn komst zijn er meer etnische spanningen in de wijk volgens enkele bewoners. De stadsmarinier is overigens moeilijk te bereiken.
In Oud-Charlois zijn veel drugsdealers, vooral nieuwe drugsdealers zijn het probleem. Overbewoning en huisjesmelkers zijn het grootste probleem. Zestien Polen in een flatje zoals op de Frans Bekkerstraat, met alle overlast van dien, zijn geen uitzondering. Deze Polen zijn moderne slaven volgens de bewoners, pure uitbuiting.
Hierna wandelden we met Thuis Op Straat coƶrdinator Lucia van den Berg door Oud-Charlois en schoolden we samen op het Gouwplein. Het Gouwplein is de TOS locatie (zonder gebouw) van Oud-Charlois.
Het Gouwplein
Een onverwacht bezoek aan stadsmarinier Gerard Spiering, voor ons deed hij wel open. Hij had wel een heel groot en chique kantoor voor zichzelf, aan het Gouwplein.
De mooie plekjes van Oud-Charlois zoals het Hofje en het culturele centrum die de Oude Kerk voortaan is, tevens een Groeibriljant
Hierna hadden we een afspraak met bedrijfsleider Harrie Claassen van restaurant Koriander aan de Kromme Zandweg om te praten over de lokale politiek, hij is een voormalig deelraadslid van de PvdA in Charlois.
Bijeenkomst voor bewoners in het gebouw van Speeltuin de Wielewaal. Theo Cornelissen sprak over zijn ervaringen in de Wielewaal en Oud-Charlois tijdens Buurten in de Wijken. Wiel Senden legt het belang van de Provinciale Staten verkiezingen uit.
Leo en Wiel beantwoorden vragen over de luchtkwaliteit in Rotterdam
Josine spreekt over de armoede in Rotterdam
Het publiek luistert aandachtig
- Zie ook:
- Huisvesting
- Buurten in de Wijken