h

Gemeente en Com.wonen lopen in Vreewijk op de zaken vooruit

10 januari 2007

Gemeente en Com.wonen lopen in Vreewijk op de zaken vooruit

De gemeente Rotterdam maakt onterecht gebruik van de leegstandswet om woningen in Vreewijk te onttrekken aan normale verhuur. Al in augustus verleende de gemeentelijke dienst DS+V een vergunning aan Com.wonen om de 85 woningen die de corporatie in het Tuindorp wil slopen tijdelijk te verhuren via een soort anti-kraak regeling.

SP gemeenteraadslid Leo de Kleijn zocht het uit en kwam tot de conclusie dat die vergunning onrechtmatig verleend is. Wethouder Karakus en de directeur DS+V konden niet anders dan hem daarin gelijk geven.

Vreewijk

Com.wonen wil een deel van het unieke tuindorp Vreewijk slopen, te beginnen met 85 woningen aan de Bree en Maarland. Het overgrote deel van de bewoners is fel tegen de sloop en richtte vorig jaar een actiecomité op. Voor de sloopplannen ontbreekt elke motivatie. Er is nog geen wijkvisie, geen bouwtechnisch rapport waaruit zou blijken dat de woningen te slecht zijn om te renoveren en geen politieke besluitvorming door de gemeente en de deelgemeente Feijenoord.

Desondanks begon de corporatie in de tweede helft van 2006 al met 'uitverhuizen'. Op basis van een - naar nu blijkt - onterecht verleende vergunning. Wethouder Karakus stelt dat de gemeente de verleende vergunning niet in kan trekken, maar heeft inmiddels van Com.wonen de toezegging dat de corporatie geen gebruik zal maken van de vergunning. De bewoners willen meer en beginnen een procedure om de onterecht verleende vergunning helemaal van tafel te krijgen en de leegstaande woningen weer in de normale verhuur.

De Kleijn kreeg in de vergadering van de raadscommissie ook de toezegging van de wethouder dat er beleid voorbereid zal worden om te regelen hoe er in de toekomst omgegaan wordt met tijdelijke verhuur en anti-kraak in herstructureringswijken. “Als te vroeg wordt begonnen met tijdelijke verhuur, dan verdwijnt een flink deel van het woningaanbod.” Zegt de Kleijn. “Bovendien moet worden voorkomen dat corporaties misbruik maken van dit artikel uit de leegstandswet om verzet van bewoners tegen sloopplannen te breken.”

Krista van Velzen: afblijven van Vreewijk
Vreewijk: 94 procent tegen sloop
Blog van Bree, Maarland, Klaphek en Langegeer in Vreewijk

U bent hier