h

SP stelt vragen over hondengevechten in Rotterdam

7 december 2006

SP stelt vragen over hondengevechten in Rotterdam

Op 7 december van dit jaar werd Rotterdam opgeschrikt door een foto van een dode hond op de voorkant van de Rotterdam bijlage in het ADRD. De hond was volgens de krant vermoedelijk het slachtoffer van pitbullgevechten in Rotterdam. De SP stelde schriftelijke vragen.

Verhalen over hondengevechten in onze stad horen we al jaren. Zo’n twee keer per maand pikt de dierenambulance een hondenkadaver op dat sterke sporen van geweld vertoont. De Dierenopvang Centraal Rijnmond is er al tijden van overtuigd dat in Rotterdam illegale hondengevechten plaatsvinden.
De hondengevechten zijn onderdeel van een groter probleem, dat niet bij de honden zelf ligt maar bij de eigenaren en wat ze met die honden doen. Niet de rasloze pitbulls, Engelse staffordshires of amstaffs zijn het probleem maar de eigenaren. In het initiatiefvoorstel Dierenwelzijn en Natuur stelde de SP daarom ook voor een identificatie(chip)plicht in te stellen voor alle Rotterdamse honden. Juist niet alleen voor de rashonden, maar voor alle honden. Op die manier is bij bijtincidenten en dierenmishandeling, bijvoorbeeld in de vorm van hondengevechten, altijd duidelijk welke hond bij welke eigenaar hoort. Honden die niet gechipt zijn, of wel gechipt maar slecht verzorgd of mishandeld, kunnen dan van de eigenaar worden afgenomen.

De SP wil een actief beleid op het vlak van dierenwelzijn in Rotterdam. Hondengevechten moeten gestopt worden, eigenaren van honden die hun dieren inzetten tijdens gevechten moeten bestraft worden. De SP wil gegevens over hondengevechten van het college. Ook wil de SP dat de capaciteit voor handhaving in het kader van dierenwelzijn in Rotterdam wordt uitgebreid. De fractie vroeg bovendien of het college bereid is in Rotterdam een proef te beginnen met het verplicht stellen van chippen van alle honden, of in elk geval onderzoek te doen naar de mogelijkheden daarvoor.

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording
aan het college

U bent hier