h

Schriftelijke vragen hondengevechten

6 december 2006

Schriftelijke vragen hondengevechten

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Betreft: hondengevechten in Rotterdam

Rotterdam, 7 december 2006,

Geacht college,

Op 7 december van dit jaar werd Rotterdam opgeschrikt door een foto van een dode hond op de voorkant van de Rotterdam bijlage in het ADRD. De hond was volgens de krant vermoedelijk het slachtoffer van pitbullgevechten in Rotterdam.
Verhalen over hondengevechten in onze stad horen we al jaren. Zo’n twee keer per maand pikt de dierenambulance een hondenkadaver op dat sterke sporen van geweld vertoont. De Dierenopvang Centraal Rijnmond is er al tijden van overtuigd dat in Rotterdam illegale hondengevechten plaatsvinden.
De hondengevechten zijn onderdeel van een groter probleem, dat niet bij de honden zelf ligt maar bij de eigenaren en wat ze met die honden doen. Niet de rasloze pitbulls, Engelse staffordshires of amstaffs zijn het probleem maar de eigenaren. In het initiatiefvoorstel Dierenwelzijn en Natuur van de SP stelden wij daarom ook voor een identificatie(chip)plicht in te stellen voor alle Rotterdamse honden. Juist niet alleen de rashonden maar alle honden. Op die manier is bij bijtincidenten en dierenmishandeling, bijvoorbeeld in de vorm van hondengevechten, altijd duidelijk welke hond bij welke eigenaar hoort. Honden die niet gechipt zijn, of wel gechipt maar slecht verzorgd of mishandeld, kunnen dan van de eigenaar worden afgenomen.

De SP wil een actief beleid op het vlak van dierenwelzijn in Rotterdam. Hondengevechten moeten gestopt worden, eigenaren van honden die hun dieren inzetten tijdens gevechten moeten bestraft worden.

Wij hebben hier de volgende vragen over:

  • 1. Bestaan er gegevens over de omvang van hondengevechten in Rotterdam? Zo niet, is het college bereid onderzoek te doen en die gegevens te verstrekken?
  • 2. Is er naar uw idee genoeg handhaving in het kader van dierenwelzijn in Rotterdam?
  • 3. Zo niet, bent u van plan om de capaciteit voor handhaving uit te breiden?
  • 4. Bent u bereid in Rotterdam een proef te beginnen met het verplicht stellen van chippen van alle honden, of in elk geval onderzoek te doen naar de mogelijkheden daarvoor?

Met vriendelijke groeten,

Josine Strörmann

U bent hier