h

SP in Botlek met veiligheidskrant

20 november 2006

SP in Botlek met veiligheidskrant

Rotterdamse SP'ers waren vroeg uit de veren de afgelopen dagen om veiligheidskranten uit te delen aan werknemers van Shell in Pernis. De SP-veiligheidskrant werd gemaakt naar aanleiding van de vele ernstige incidenten en ongevallen in de industrie de laatste tijd.

Rotterdamse SP'ers delen veiligheidskranten uit

De SP-Tweede Kamerfractie lanceerde vorige week een Meldpunt Veiligheid, omdat de fractie in kaart wil brengen hoe het zit met de veiligheid in voor werknemers in de industrie. De SP zal met de meldingen druk gaan uitoefenen op de verschillende verantwoordelijke instanties om de veiligheid van werknemers tot hoogste prioriteit te maken.

Remi Poppe, een van de makers van de krant: “Veiligheid is een groot goed. Voor ons allemaal, werknemers en omwonenden. Met deze krant wil de SP alle werknemers in de industrie die zich ook zorgen maken om hun eigen veiligheid én die van hun families, een hart onder de riem steken. Er vallen op de werkplek doden en gewonden. Omwonenden worden ernstig gehinderd en ons milieu wordt vervuild. Het grote aantal ‘incidenten’ was al eerder aanleiding voor de Arbeidsinspectie om een onderzoek te doen. Het resultaat stemt ons niet tot vrolijkheid. En wat er vervolgens mee gebeurt al helemaal niet.”

Veiligheid is belangrijk voor werknemers en omgeving

De Veiligheidskrant brengt de schokkende conclusies van de Arbeidsinspectie over mismanagement en onveiligheid van industriële installaties in beeld. Poppe hoopt dat het werknemers aanzet om misstanden direct te melden. Een team van deskundigen achter het Meldpunt Veiligheid zal met de verkregen informatie druk gaan uitoefenen op inspecties, milieudiensten, bedrijven en politiek verantwoordelijken, om nu eens echt wat aan veiligheid te gaan doen.

Egbert Schellenberg - vakbondsbestuurder voor de chemische industrie van de FNV in Rijnmond - geeft in een interview met de Veiligheidskrant aan blij te zijn met het initiatief van de SP. Hij hoopt dat het helpt om Den Haag wakker te schudden want het is duidelijk dat er meer veel politieke druk moet komen. Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid gaan nemen voor de veiligheid van hun werknemers.

Meldpunt Veiligheid;
telefoon: 070 - 318 28 08
e-mail: veiligheid@sp.nl

U bent hier