h

SP ziet niks in ‘heli-herrie’

23 augustus 2006

SP ziet niks in ‘heli-herrie’

De Rotterdamse SP-fractie heeft vragen gesteld aan het college over de plannen van het Amsterdamse bedrijf Helinet om in de Esch (Kralingen-Crooswijk), aan de Schaardijk, een helikopterplatform te bouwen. De bouw van de zogenaamde ‘helihaven’, dat een Rotterdamse aankomst- en vertrekplek moet worden voor een helikopternetwerk van Europese steden, roept volgens de SP veel vragen op.

De SP wil om te beginnen weten hoe het college van B&W denkt over nut en noodzaak van een helikopterplatform in Rotterdam. Vliegverkeer leidt altijd tot milieu- en natuurschade en tot geluidsoverlast. De SP is van mening dat als er al een helikopterplatform moet komen, Rotterdam Airport de aangewezen plek is. De bewoners in de Esch hebben immers al met een flinke hoeveelheid geluidsoverlast te maken, door de A16 en de Van Ghentkazerne.
Bovendien krijgen ook andere Rotterdammers met de helikopters te maken. De helikopters vliegen in ieder geval over Feyenoord en IJsselmonde. De bouw van de helihaven heeft dus gevolgen voor heel Rotterdam. De SP vraagt zich af of Rotterdammers uit Feyenoord en IJsselmonde wel geïnformeerd worden en bezwaar kunnen aantekenen.

Ten slotte wil de SP-fractie weten of de bouw van de nieuwe helihaven enig verband houdt met de Van Ghentkazerne en de aanwezigheid van een militair planningcentrum van het Amerikaanse leger daar. Helinet gaat zelf maar tien vluchten per dag verzorgen, terwijl een vergunning voor twintig vluchten is aangevraagd. De SP moet er niet aan denken dat een eventuele helihaven nog meer activiteiten van het Amerikaanse leger in Rotterdam mogelijk maakt. Ook daarover moet het college duidelijkheid geven.

Nieuws SP Tweede-Kamerfractie

U bent hier