h

SP Rotterdam betreurt afbreken onderhandelingen

7 april 2006

SP Rotterdam betreurt afbreken onderhandelingen

Persbericht • De SP-fractie Rotterdam betreurt het afbreken van de onderhandelingen voor een nieuw college in de gemeente Rotterdam. Vanaf het begin van de gesprekken heeft de SP zich constructief opgesteld. Voor de SP gaat het om de inhoud van het programma waarmee een nieuwe coalitie aan de slag zou gaan. De kiezers hebben op 7 maart 2006 massaal het oude beleid afgekeurd en gekozen voor een nieuwe weg in Rotterdam. Het college van CDA-VVD en Leefbaar Rotterdam verloor 6 zetels en de oppositie kreeg er van de kiezers 8 zetels bij.

De SP behoort met de PvdA tot de winnaars van de verkiezingen. Alle andere partijen hebben vertrouwen verloren. Een coalitie waar zowel PvdA als SP deel van uitmaken is ook in de ogen van de SP een logische en mogelijke.
Met die opstelling hebben we de afgelopen weken uitgebreid gesproken met informateur Boekhoud, met de PvdA en met de eventuele andere coalitiepartners CDA en VVD.

Voor de SP is alles bespreekbaar zolang maar duidelijk wordt dat het gemeentebestuur van Rotterdam een andere koers gaat varen. Een andere koers en een andere toon rond integratie, rond armoedebeleid, rond het serieus betrekken van alle Rotterdammers bij de toekomst van hun stad.

Het nieuwe college moet laten zien dat ze Rotterdam leefbaar en betaalbaar wil maken voor alle Rotterdammers, dus ook de minder draagkrachtigen, de jongeren, de migranten. De SP begrijpt dat de gemeente niet alles kan oplossen en alle verslechteringen kan opvangen die ons vanuit het kabinet in Den Haag, de Europese Unie in Brussel of de wereldeconomie worden opgelegd. Maar de gemeente kan wel een maximale inspanning tonen om er voor te zorgen dat elke Rotterdammer recht heeft op een fatsoenlijke woning, verantwoorde zorg en een normaal inkomen. Dat vereist een sociale opstelling rond de organisatie van de nieuwe WMO, de WVG, de Lokale Zorg Netwerken, de daklozen- en verslaafdenopvang. Dat vereist een stimulerende en regisserende rol bij werkgelegenheidsprojecten, regulier maken van I/D-banen, leerwerktrajecten, maximale reintegratie van WWV-ontvangers, uitzicht op verbetering van AOW-ers, WAO-ers en gezinnen met kinderen in de bijstand. In ons SP-programma pleiten we dan ook voor een 'Rotterdam-wet tegen de armoede'.

Dat vereist ook behoud van voldoende en betaalbare sociale woningen in de stad. Natuurlijk mag er gesloopt worden. Ook in Nieuw Crooswijk. Natuurlijk mogen en moeten slechte woningen vervangen worden door betere. De strijd tegen verpaupering en verloedering is een voortdurend proces in alle delen van een levende stad. Maar de SP wil geen goede en betaalbare huizen slopen om plaats te maken voor dure huizen. Er zijn voldoende lege bouwlocaties om die dure en middeldure woningen te realiseren. De afgelopen jaren is de woningvoorraad in Rotterdam fors gedaald en de sociale voorraad zelfs dramatisch. De SP wil niet terug naar de jaren 50 met 'woningnood als volksvijand nummer 1'. Met jonge gezinnen die massaal met hun baby moeten inwonen bij hun ouders omdat er in de stad geen betaalbare fatsoenlijke woning te vinden is. Wij willen geen Parijs met een chique stad en armoedige randgemeentes. De SP wil vitale wijken. Met goed onderhoud, een duurzame aanpak, maar geen massale sloop van goede en betaalbare woningen.

Voor de SP is alles bespreekbaar, maar dan moet het Masterplan Nieuw Crooswijk ook bespreekbaar zijn voordat daar bouw- en sloopvergunningen worden afgegeven. Of de andere partijen bereid zijn het Masterplan Nieuw Crooswijk te veranderen is voor de SP een toetssteen om te beoordelen of die andere partijen echt een andere koers in willen slaan. Of ze serieus willen dat de SP meedoet en mee verantwoordelijkheid draagt.

De SP blijft bereid om met de PvdA, de grootste partij in de gemeenteraad van Rotterdam, op basis van hun programma een gemeentebestuur te vormen. De SP wil wel dat het nieuwe college en het coalitieakkoord zichtbaar en herkenbaar de richting op gaat die ook de SP voorstaat.

Collegeperikelen: Rotterdam kan beter, doe dat dan ook!
Stoelen nog even leeg - weblog Theo Cornelissen

U bent hier