h

Persbericht: Hordijkervelders halen bezwaarschriften op tegen woningonttrekkingsvergunning

19 augustus 2005

Persbericht: Hordijkervelders halen bezwaarschriften op tegen woningonttrekkingsvergunning

Onlangs verleende het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde een vergunning aan Vestia om de woningen in de Hordijkerveld te onttrekken aan de woningvoorraad. De huurders die zich verzetten tegen de sloop van de 288 appartementen gaan in de buurt bezwaarschriften ophalen tegen die vergunning, en denken na over een beroep op de nieuwe luchtvervuilingsnormen voor nieuwbouw.

“Op 3 augustus heeft Vestia een woningonttrekkingsvergunning gekregen van de deelgemeente. Natuurlijk expres in de vakantieperiode, maar wij - de complexcommissies - hebben niet zitten slapen. We gaan de komende weken hard aan de slag,"vertelt Cees Lagendijk van de complexcommissies. "Behoud van onze betaalbare woningen wordt juist steeds belangrijker. Vestia beweert dat de hogere huren door huursubsidie worden opgevangen, maar de vraag is of woningen met die huur nog wel 'passend' zijn - niet te ruim of niet te duur.
Bij een huur hoger dan € 474,88 (bij 1- en 2-persoonshuishoudens) of € 508,92 (bij een huishouden van 3 of meer personen), wordt dat gecontroleerd bij de gemeente. Als de gemeente Rotterdam de woning niet passend voor de
bewoners vindt, krijgen de bewoners geen huursubsidie. En u weet dat wethouder Pastors mensen met lagere inkomens net zo lief over de gemeentegrens wil zetten."

Jaap Goos, een van de actievoerende bewoners: "De deelgemeente is erg naïef bezig. Vestia doet vóórkomen of alles voor de sloop in kannen en kruiken is, maar dat is helemaal niet waar. De uitvoering van talloze bouwprojecten in het Rijnmondgebied is onzeker gemaakt door een uitspraak van de Raad van State over luchtvervuiling. Volgens professor milieukunde Lucas Reijnders hoeft maar één belanghebbende te zijn die met bezwaren naar de Raad van State stapt, en er gaat een streep door het project. In het masterplan zouden de woningen zelfs nog dichter naar de rijksweg A15 worden gebouwd. De deelgemeente is niet bij Vestia nagegaan of er wel teruggebouwd mag worden en verleent zomaar een woningonttrekkingsvergunning. Straks mag er niet
worden teruggebouwd en blijft de Hordijkerveld de komende jaren een kale vlakte!"

In de Hordijkerveld wil woningcorporatie Vestia samen met de gemeente Rotterdam zeven flats met in totaal 288 betaalbare huurwoningen slopen. In plaats daarvan moeten er 135 woningen komen met een koopsom van € 220.000. De huurders die zich verzetten tegen de sloop hebben zich georganiseerd in de complexcommissies van de Prinsendijk, Vudijk, Appeldijk en de Molgerdijk.

Meer informatie:
Cees en Joke Lagendijk, Prinsendijk 244
(010) 482.59.52
of
Jaap Goos, Molgerdijk 209
(010) 479.31.55

U bent hier