Plan B
Plan B
‘Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?’ Onze grote denker Louis van Gaal zei het al. Want Feyenoordcity dreigt nu wel een heel groot fata morgana te worden. Waarom? Omdat niemand logisch heeft nagedacht. Misschien om te beginnen met: ‘waarom doen we dit eigenlijk?’
Om de sportclub Feyenoord te helpen met een opbrengst van 17,5 miljoen per jaar? Daar heb je een aardige tweede keeper voor.
Om Rotterdam Zuid in de vaart der volkeren op te stoten? Er zijn daar gelukkig al vele volkeren.
Om de Kuip te verminken tot een stadsbrouwerij?
Om Goldman Sachs een extra zakcentje te laten verdienen?
U zegt het maar.
Ik weet het niet meer. Behalve dan die laatste reden. Deze Amerikaanse zakenbank is natuurlijk de lachende derde. Die halen in hun ogen een snelle grijpstuiver op.
Feyenoordcity is afgeschoten door de Rotterdamse rekenkamer. Nadat al eerder het hele businessmodel van Stadion Feyenoord NV was neergeknald door de commissie MPOF vorig jaar.
Maar we zijn als lemmingen achter het plan aan blijven rennen. Er was en is geen plan B hoor ik wethouder Kurvers nog zeggen. Prachtige presentaties en talloze spreadsheets verder en nog steeds is niets zeker. Misschien moet je dan toch eens gaan denken aan een plan B. Of Z.
Waarom geen gebiedsontwikkeling met een gerenoveerde Kuip? Dat is nooit onderzocht. En moet ik nu als SP’er vertellen hoe de echte zakenwereld er uit ziet?
Die is simpel. Als er al Amerikaanse investeerders zijn dan kijken die naar kosten en baten. En doen niet aan wensdenken. En, de kosten van een renovatie zijn lager en de baten bij spelersverkoop zijn dan hoger. Het interesseert zo’n organisatie geen fluit of het stadsbestuur met een opgestoken staart kan rondlopen met een uit de hand gelopen project. Tenzij ze mee betalen. En niet zo weinig ook. Dat stopt niet bij die 40 miljoen euro. Vraag is of we dat moeten willen.
Nee, het rapport van de Rekenkamer legt genadeloos vast wat voor tunnelvisie er heerst op de Coolsingel. Geen plan B?
Kom op. Ik heb me altijd al verbaasd over gebrek aan historische kennis. Laat opa vertellen dat er ooit een geweldig plan voor Rotterdam Zuid was. De Noordzijde stond bekend als het Venetië van het Noorden. Het stonk er volgens reizigers niet door de open verbinding met de zee en de zeilboten geurden naar cederhout.
Dus stadsingenieur Rose, bekend van onze singels, verzon dat de heerlijkheid Katendrecht een verzameling eilanden moest worden. Met brede lanen, prachtige bruggen en een bebouwing waar Parijs een puntje aan kon zuigen. Dat was nog eens een plan A.
Toen kwam plan B. De industrialisatie en de koloniale handel vroeg om grote havens met meer diepgang. Dus werden de Rijnhaven en Maashaven gegraven. Met daaromheen, ook op de noordoever, goedkope arbeiderswoningen. Want de vrije markt lost alles op.
Dus wat ik maar wil zeggen er is altijd een plan B tot en met Z als plan A niet haalbaar is.
En plan B kondigt zich nu aan. Tot mijn enthousiasme (jaja dat kan ik ook zijn) is er een plan voor een cultuurcampus op Zuid. Kijk, ‘now we are talking’. Weet nog niet wat het voor het gebouw van Codart betekent op de Noordoever maar het plan heeft m’n sympathie.
Het moet een icoon worden waar toeristen (met mondkapje) op af komen. Het moet Rotterdam Zuid in de vaart der volkeren opstoten.
Geweldig!
Maar waar heb ik dat meer gehoord?
Iets met een nieuw stadion?
Misschien ben ik te simpel. Of zo slim. Maar kunnen we dan niet het een en ander combineren? Zet die campus op de plek van het nieuwe Feyenoordstadion. Bruggetje of tunneltje naar Kralingen waar de rest van de campus staat en klaar ben je. Een icoon aan de Maas. Je kan gewoon je al bestaande stadsontwikkeling doen en je renoveert de Kuip. Iedereen gelukkig. Behalve Carl Berg.
Voor de nu beoogde plek van de campus op het Charloisse Hoofd schrijf je een internationale architectuur wedstrijd uit en daar heb je dan ook je iconen.
Lijkt mij een appeltje, eitje. Die was van Johan Cruyff overigens.
- Zie ook:
- Pieter Schol
Reactie toevoegen