h
Verkiezingsprogramma

Wonen en bewoners

De SP wil een stad waar alle Rotterdammers zich thuis voelen. Een betaalbaar, veilig, duurzaam en sociaal Rotterdam. Daarvoor is een radicale koerswijziging van het stadsbeleid nodig. We moeten betaalbare woningen bouwen, niet slopen. Huurders en bewoners krijgen een belangrijke rol als er gepraat wordt over hun huizen en hun wijk.

We bouwen tot 2030 40.000 huizen erbij, waarvan 10.000 in het sociale segment. Er wordt niet gesloopt in de stad zonder dat bewoners hier inspraak op hebben gehad. We zetten weer huurders-steunpunten op in alle wijken van Rotterdam.

Betaalbaar wonen voor iedereen

Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke en betaalbare woning. Daarom gaat de huidige Woonvisie van tafel, in het bijzonder de voorgestelde afname van 20.000 betaalbare woningen tot 2030.

We vergroten het aantal woningen, zowel in het goedkope als het middensegment. De SP zet in op 40.000 woningen erbij tot 2030, waarvan minimaal 10.000 in het sociale segment, afgestemd op de behoefte. Te beginnen met het stimuleren van bouwprojecten op lege, braakliggende terreinen.

Voor de huisvesting van statushouders bouwen we er betaalbare huizen extra bij. Het aanpakken van het tekort aan betaalbare woningen voor grotere gezinnen en studenten krijgt prioriteit bij nieuwbouwplannen.

Sociale huur is betaalbare huur. Daarom voeren we een ‘woonquote’ in: huurders betalen maximaal 30 procent van hun inkomen aan woonlasten. 

Er komt een stadsbouwmeester die de stedelijke ontwikkeling in Rotterdam begeleidt, dit om te voorkomen dat er versnipperd projecten de grond uit gestampt worden.

Woningbouwcorporaties moeten terug naar hun kerntaak: zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen. Corporaties worden niet gevraagd te investeren in andere zaken dan het onderhoud van hun eigen voorraad en maatregelen die de betaalbaarheid de woningen en kwaliteit van de leefomgeving ten goede komen.

In Rotterdam wordt de extra huurverhoging bovenop de inflatie actief bestreden, zowel bij de landelijke politiek als bij de Rotterdamse woningbouwcorporaties. Daarnaast stoppen we met het verder liberaliseren (verhogen van de huur tot boven de sociale huurgrens) bij de huidige sociale woningvoorraad.

Niemand hoeft zijn woning gedwongen te verlaten. Top-down sloopplannen zoals in Rotterdam-Zuid zijn geïnitieerd, worden onmiddellijk gestopt. Met de bewoners wordt een nieuw plan gemaakt voor hoogwaardige renovatie of vervangende nieuwbouw.

We werken aan gemengde buurten door in álle wijken – ook in nieuwbouwprojecten – rekening te houden met de woonbehoeften van verschillende groepen Rotterdammers: gezinnen met kinderen, ouderen, gehandicapten, studenten, starters, nieuwkomers en doorstromers binnen de wijk. 

Jongeren, studenten en starters moeten betaalbaar op zichzelf kunnen gaan wonen. Kleine sociale huurwoningen zijn prima geschikt voor starters en kunnen in bepaalde wijken bij voorrang aan hen toegewezen worden. Corporaties moeten meer kamers aanbieden voor studenten. Zolang jongeren onder de 23 jaar geen recht hebben op volledige huurtoeslag, past de gemeente dat verschil bij.

In Rotterdam worden wekelijks meerdere gezinnen afgesloten van nutsvoorzieningen of uit hun huis gezet. We gaan dit uit alle macht voorkomen. We continueren en optimaliseren het Meldpunt Preventie Huisuitzettingen. We investeren op wijkniveau in de relatie tussen professionals (wijkteam) en de corporaties om deze problemen eerder te kunnen signaleren en aan te pakken. 

Ouderen en gehandicapten hebben recht op een voor hen geschikte en toegankelijke woning. Woningaanpassing gaat voor verhuizen, zodat mensen zo lang mogelijk in de eigen wijk kunnen blijven wonen en gebruik kunnen maken van bestaande netwerken. Toets alle nieuwbouwprojecten op levensloopbestendigheid en toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

We zetten maximaal in om leegstaand (kantoor)vastgoed om te vormen naar woningen. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door leegstaand gemeentelijk vastgoed in overleg met de wijk een (nieuwe) bestemming te geven en zorgt dat huisvesting bij zorginstellingen zo veel mogelijk behouden blijft voor ouderen die zorg behoeven. 

Rotterdam zet kleinschalige kluswoning-projecten voort en zorgt daarnaast voor klus-huurwoningen tegen een lage huur voor starters waarvoor kopen nog niet haalbaar is, met een goede regeling om op termijn de woning te kunnen kopen. 

De Rotterdamwet wordt in Rotterdam niet meer toegepast. Het is een onzinnig instrument dat mensen die een laag inkomen hebben gelijkstelt aan problemen; een instrument dat veel geld kost en bijzonder weinig oplevert. Daarnaast stoppen we met het screenen van woningzoekenden. We werken niet mee aan deze glijdende schaal van privacyschending bij huurders.

We kijken realistisch naar wat de regiogemeentes willen en kunnen doen op het gebied van sociale huisvesting, maken hierover harde afspraken onderling, maar schuiven geen verantwoordelijkheid af. 

Verkoop van corporatiewoningen gebeurt enkel in MVE-verband of aan een collectief van huurders die een wooncoöperatie beginnen. Verkoop van sociale huurwoningen in MVE-verband wordt altijd gecompenseerd.

We verplichten de corporaties mee te werken aan ‘woningruil’, waarbij met name ouderen en gezinnen kunnen doorstromen naar een passende woning zonder een (te hoge) stijging van de woonlasten, getoetst aan de woonquote.

We pleiten voor handhaving van de Leegstandswet. Er komt een speciaal loket voor huurders van antikraak. Misstanden kunnen hier gemeld worden. Vergunningen voor tijdelijke verhuur moeten ingekort worden. Huurders van tijdelijke verhuur moeten volledige huurbescherming kunnen genieten als zij meer dan vijf jaar in een antikraakwoning zitten. In Rotterdam treden we niet meer op tegen nieuwe kraakacties in panden die al meer dan een jaar leeg staan.

We voeren een boete in op leegstand. Eigenaren die hun vastgoed langer dan een jaar leeg laten staan, kunnen de rekening verwachten.

We verbieden ‘flexhuur’ in Rotterdam. Iedere bewoners heeft recht op zekerheid, flexibele huurcontracten horen daar niet bij.

We maken differentiatie met gemeentelijke grondprijs mogelijk, op basis van de gewenste ontwikkelingen (betaalbare huizen = betaalbare grond) en bij ontwikkeling van sociale huisvesting houden we de grond in gemeenschappelijk bezit.

We creëren meer ruimte voor tiny houses, circulair bouwen, zelfvoorzienend wonen en andere experimentele vormen van wonen en werken.

Het aantal locaties voor wonen op water wordt uitgebreid: dat zorgt voor een gevarieerder en aantrekkelijker woonaanbod en verrijking van Rotterdam als waterstad. De stadshavens worden zo snel mogelijk beschikbaar voor de ontwikkeling van wonen.

We bouwen in Rotterdam alleen nog maar diervriendelijk. Met nestelmogelijkheden voor vogels en schuilplekken voor vleermuizen.

Elke lamp in de straatverlichting wordt – als deze stuk gaat – vervangen door led-verlichting. Bekeken wordt waar de straatverlichting tussen 01.00 en 06.00 uur ’s morgens gedimd kan worden. Verlichting van gebouwen en monumenten gaat ’s nachts uit.

Asbest in gebouwen dat gevaar oplevert voor de in het pand werkende personen, moet direct verwijderd worden. Over asbestverwijdering worden afspraken gemaakt met woningcorporaties.

Bewoners centraal

Projecten om aanpassingen te doen in de fysieke staat van woningen, nieuwbouw of renovatie worden aangepast op de schaal van de buurt. Initiatieven vanuit bewoners zelf, met draagvlak in de buurt, verdienen altijd de voorkeur en de steun vanuit de gemeente.

Plannen vanuit marktpartijen, corporaties of gemeente beginnen met het opzetten van een bewonersplatform, met een goede afspiegeling van de buurt. Dit platform toetst samen met de gebiedscommissie de wensen, ideeën en het draagvlak onder bewoners in het gebied. Uiteindelijk wordt elk plan getoetst met een draagvlakmeting. 

Gemeente en corporaties faciliteren en bekostigen een stedelijk platform voor huurders, om te voorzien in de noodzakelijke (onafhankelijke) informatievoorziening en ondersteuning van huurdersorganisaties. Dit zodat zij hun rol als gelijkwaardig partner bij de prestatieafspraken goed kunnen vervullen.

Rotterdam krijgt weer een Huurteam en een huurders-steunpunt in ieder gebied. Het Huurteam ondersteunt huurders en controleert of de huurprijs van huurwoningen overeenkomt met de geboden kwaliteit. Middels deze controle pakt het Huurteam ook misstanden aan in de particuliere huursector, zoals huisjesmelkers, en verbetert de leefbaarheid van buurten. 

Bestaande initiatieven van bewoners voor wooncoöperaties worden ondersteund en we stimuleren en begeleiden huurders bij het starten van een wooncoöperatie.

Huurders krijgen inspraak over het budget voor structureel onderhoud, renovatie en de collectieve buitenruimte. We zetten actief in op huurdersverenigingen op het niveau van de buurt of het complex – zoals VVE’s in de koopsector – die instemmingsrecht krijgen over de inzet van het onderhoudsbudget. Corporaties worden verplicht hierover te informeren en dit te faciliteren.

We zorgen voor afspraken met corporaties en ontwikkelaars om de zeggenschap van zittende huurders en bewoners te verzekeren bij renovatie, groot onderhoud en sloop-nieuwbouw. Er wordt alleen gerenoveerd of gesloopt alleen als minimaal zeventig procent van de bewoners ermee instemt. Bewoners krijgen het recht op professionele ondersteuning op kosten van de corporatie of ontwikkelaar.

Bij noodzakelijke verhuizing heeft iedereen recht op kwalitatief goede vervangende huisvesting met gelijke woonlasten, indien gewenst in dezelfde wijk.

Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid in zijn huidige vorm schaffen we af. We investeren extra geld met inspraak van bewoners in de wijken, wonen, onderwijs en werkgelegenheid.

Rotterdam voert een verordening in om de misstanden en hoge bemiddelingskosten in de particuliere huursector aan banden te leggen. Bemiddelingsbureaus worden vergunningplichtig en moeten zich houden aan de gemeentelijke regels. Bij nieuwe particuliere verhuur wordt standaard getoetst of de huur in verhouding staat tot de geboden woning (puntensysteem).

We investeren in het aanpakken van de oorzaken van woonoverlast, door het uitbreiden van de buurtpreventieteams en noodzakelijke opvang, zorg en ondersteuning.

Airbnb en soortgelijke platforms worden aan banden gelegd. We beperken het aantal nachten dat verhuurd mag worden om te voorkomen dat delen van de stad voor bewoners steeds minder leefbaar worden en voeren een meldingsplicht in.

U bent hier