Verkiezingsprogramma
Democratie en zeggenschap
Vaak worden er plannen gepresenteerd door ambtenaren met een bepaalde vanzelfsprekendheid – alsof het een natuurramp betreft – zodat bewoners vaak denken dat er niets meer tegen in te brengen valt. Bewoners willen niet ‘meepraten’, maar meedenken en meebeslissen. Er komt directe zeggenschap over buurtvoorzieningen, wijkplannen en referenda door bewoners. Gebiedscommissies worden vervangen door partijloze wijkraden, er wordt een einde gemaakt aan parlementje spelen. Op papier is democratie in Nederland goed geregeld – van verkiezingen tot formele inspraak en burgerinitiatieven – maar veel Rotterdammers vinden politiek een ver van m’n bed-show en denken weinig invloed te hebben op beslissingen. Dat moet anders: bewoners moeten het eerste en het laatste woord krijgen over alle belangrijke beslissingen die hen aangaan. Stadsreferenda moeten daarom ondersteund en gestimuleerd worden, de uitslag moet serieus worden genomen.
De SP is en blijft voorstander van niet-partijpolitieke wijkraden per buurt: dat is de beste schaalgrootte om problemen te bespreken en aan te pakken. Het verwijderen van het partijpolitieke element zorgt er voor dat men niet op lokaal niveau parlementje gaat spelen.
Als vertegenwoordigend orgaan van de Rotterdammers gaat de gemeenteraad een actieve rol spelen als aandeelhouder van Eneco, Evides en het Havenbedrijf. Hiermee kunnen we zorgen dat deze essentiële publieke bedrijven duurzaam opereren voor ons milieu en sociaal omgaan met de werknemers en Rotterdammers die diensten van hen afnemen.
Waar bewoners dat willen, krijgen ze zoveel mogelijk directe zeggenschap over het budget voor wijkvoorzieningen, bijvoorbeeld door te werken met participatief budgetteren. Op zowel wijk- als stedelijk niveau wordt daarnaast een budget gereserveerd voor eigen initiatieven van bewoners. Uitgangspunt is dat zo veel mogelijk goede plannen van onderop een kans krijgen, en bewoners ondersteuning krijgen bij de uitvoering.
We geven ruimte aan bewoners voor zowel sociaal als semi-commerciële buurtinitiatieven. Initiatieven die de bezuinigingen op wijkvoorzieningen deels moeten opvangen. Dit moet gepaard gaan met goede begeleiding door de ambtelijke diensten, zonder bewoners te behandelen als bedrijven of professionals.
De Rotterdammers worden uitdrukkelijk bij de plannen van het nieuwe college betrokken. Het concept-collegeprogramma wordt besproken met bewoners- en belangenorganisaties.
Samenwerking tussen gemeenten is nuttig, bijvoorbeeld voor het samen organiseren van het openbaar vervoer in de regio. De Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) is echter een extra bestuurslaag zonder democratische legitimatie of controle en daarom onwenselijk.
De dienstverlening van het centrale telefoonnummer 14010 moet sterk verbeterd worden. Medewerkers komen weer in dienst van de gemeente en worden beter opgeleid. Er wordt weer direct doorverbonden, er worden weer directe nummers en e-mailadressen van ambtenaren verstrekt, en iedereen die teruggebeld wil worden wórdt teruggebeld.
De wachttijden voor een afspraak in de Stadswinkels worden korter, en het moet ook mogelijk zijn ,s avonds een afspraak te maken. In elk gebied van Rotterdam is er minstens een stadswinkel waar burgers terecht kunnen.
Gemeentelijke bekendmakingen en vergunningverleningen – zoals bomenkap – worden integraal op rotterdam.nl gepubliceerd
Informatievoorziening vanuit de gemeente moet ook beter toegespitst worden op de nieuwkomers in Rotterdam.