Bezuiniging op thuiszorg laat zorgkosten juist stijgen
Bezuiniging op thuiszorg laat zorgkosten juist stijgen
Rotterdam was er bij, bij de grote zorgmanifestatie op 8 juni in het Oosterpark in Amsterdam. Thuiszorgwerkers, cliënten, de Krachtvrouwen uit het oude westen en mensen van de SP deden mee aan deze door de vakbond georganiseerde manifestatie tegen de bezuinigingen in de langdurige zorg.
Zorgmedewerkers en cliënten hebben zaterdag in Amsterdam politici massaal overtuigd van het belang van goede thuiszorg. Op het podium en in de tenten van de verschillende politieke partijen gingen zij uitgebreid met Kamerleden in gesprek over de zorg. Vooral het PvdA-kamerlid van Dijk kreeg veel vragen over de bezuinigingen in veel PvdA-gemeenten.
Plannen moeten prullenbak in
Kamerleden van CDA, Groenlinks, SP, PVV en 50Plus vinden dat het kabinet te ver gaat met de bezuinigingen in de zorg. Het kabinet Rutte wil 40 procent van de huishoudelijke zorg schrappen en 25 procent van persoonlijke zorg, begeleiding en dagbesteding. Tegelijkertijd wordt de drempel tot de toegang van verzorgingshuizen en gehandicapteninstellingen flink verhoogd.
Maandag 10 juni vond het eerste Kamerdebat over de kabinetsplannen met de langdurige zorg plaats. ‘De politiek moet weten wat ons werk inhoudt. Als ze echt goed hebben geluisterd, moeten ze de plannen van het kabinet snel in de prullenbak gooien’, aldus een actievoerende thuiszorgwerker zaterdag.
Nauwelijks besparing
Bezuinigingen zijn geen besparing
Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Abvakabo FNV wijst uit dat de bezuinigingen van het kabinet nauwelijks een netto besparing opleveren, omdat mensen tóch zorg nodig hebben en dit dus elders tot een hogere zorgvraag leidt, bijvoorbeeld doordat mensen eerder in een verpleeghuis belanden.
De Abvakabo FNV vindt dat geld voor de zorg ook aan de zorg besteed moet worden. Zaterdag bleek uit onderzoek van AbvakaboFNV dat zorginstellingen de winsten vorig jaar met 6 procent zagen toenemen naar 3,7 miljard. Ook blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV dat zorgbestuurders zichzelf riante salarissen toekennen, met aan kop Karel Verwey van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan (totaalinkomen 560.000 euro). En dat terwijl duizenden medewerkers in de thuiszorg dit jaar een kwart van hun salaris moesten inleveren, áls ze hun baan al behielden.
Geen marktwerking in de thuiszorg
Ineke Palm, die al bijna twee jaar de acties van WijzijndethuiszorgRotterdam ondersteunt: ‘Sinds de invoering van de marktwerking in de thuiszorg ofwel de aanbestedingen is er sprake van loondumping omdat er gewerkt wordt met tarieven zwaar onder de kostprijs. Goede ervaren thuiszorgkrachten vliegen eruit of mogen alleen nog schoonmaken. Dit terwijl de kracht van huishoudelijke zorg juist de combinatie van zorg en huishoudelijke werk is. De kwaliteit van de thuiszorg staat zwaar onder druk, zeker ook in Rotterdam. Dat is nog eens heel duidelijk geworden uit ons meldpunt waar ruim 300 meldingen binnen kwamen. De plannen van het kabinet komen hier nog eens bovenop. Als je de thuiszorg afbreekt, jaag je mensen de instellingen in. Dat is duurder en vooral heel onaangenaam voor mensen die graag thuis willen blijven wonen.’
- Zie ook:
- Zorg en welzijn