h

Meer zeggenschap voor Rotterdammers

10 december 2012

Meer zeggenschap voor Rotterdammers

Nu de deelgemeentes in hun huidige vorm afgeschaft worden, is er volgens de SP-fractie een unieke kans om meer directe zeggenschap voor Rotterdammers over de eigen buurt en wijk te realiseren. Op 20 december besluit de gemeenteraad over de 'opvolging' van het deelgemeente stelsel. Fractievoorzitter Leo de Kleijn: “In één klap kunnen we een streep zetten onder een dure en overbodige extra bestuurslaag én kunnen we bewoners meer ruimte en middelen geven om zelf te bepalen wat belangrijk is voor hun wijk.”

Leo de KleijnDe Kleijn is enthousiast over één van de twee voorstellen die op de 20ste op de agenda staan, het wijkparticipatie voorstel. “Dat model is na de internet-peiling aangepast, waardoor het nog meer in de buurt komt van wat de SP voor ogen staat. Wijkbewoners kunnen hun vertegenwoordigers direct kiezen. Je kiest een persoon en niet een politieke partij. Dat is voor ons op wijkniveau essentieel. Er zijn geen SP wipkippen en VVD lantarenpalen. Vertegenwoordigers moeten het vertrouwen hebben van de buurt en opkomen voor het wijkbelang.”

Voor de SP is het belangrijk dat de participatie van bewoners op het niveau van de wijk georganiseerd wordt. Dat is dichter bij de burgers en mensen herkennen zich meer in de wijk dan in een vrij willekeurige verzameling van wijken die je deelgemeente of stadskwartier noemt. Op het niveau van de wijk is het mogelijk om met succes vormen van directe democratie in te voeren: een wijkreferendum, het recht om plannen van de gemeenteraad af te wijzen en een alternatief aan te dragen, zelf als buurt besluiten over budgetten voor de buurt en een plan op te stellen voor verbetering van de wijk.

Het andere voorstel, onder de naam “gebiedsbestuur”, is vooral een poging om het huidige stelsel van deelgemeentes zoveel mogelijk overeind te houden. De Kleijn: “Het is niet moeilijk te voorspellen. Als dat voorstel een meerderheid krijgt verandert er niks. Als je een verzameling van politieke partijen laat besturen over veertien of misschien wat minder stadskwartieren, weet je bij voorbaat dat bewoners het nakijken hebben. Wat wel of niet belangrijk is voor de wijk blijft dan speelbal van politieke congsi's in plaats van zeggenschap voor bewoners.”

Naast de SP hebben D66 en Leefbaar Rotterdam zich inmiddels uitgesproken voor het model van wijkparticipatie. Daarmee zijn er van de 45 nog drie zetels tekort om het model aan een meerderheid te helpen. De CU-SGP en GroenLinks hebben nog geen voorkeur uitgesproken. De Kleijn: “Als die partijen echt menen dat ze ook voor versterking van de wijkdemocratie zijn, moeten ze kiezen. Laat deze unieke mogelijkheid niet uit handen vallen voor iets dat nul komma niks aan verbetering zal betekenen. Het zou wel heel erg sneu zijn als nota bene GroenLinks er uiteindelijk voor gaat zorgen dat alles zo blijft als het is.”

U bent hier