h

Woning onverkoopbaar? Terug in de verhuur!

3 september 2010

Woning onverkoopbaar? Terug in de verhuur!

Als het woningcorporaties niet lukt hun huurwoningen te verkopen, dan zouden ze opnieuw regulier verhuurd moeten worden. Dat stelt de SP in schriftelijke vragen aan het college. Een rondgang in een wijk als Ommoord laat op sommige plaatsen 10 tot 15 procent leegstand zien. 'Onacceptabel,' vindt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn. 'Mensen staan nog steeds jarenlang op de wachtlijst voor een betaalbare huurwoning. Bovendien is zo veel leegstand slecht voor de leefbaarheid van de wijk.”

flat aan de Zernikeplaats

De SP kreeg een melding van een aantal bewoners aan de Zernikeplaats. Zij hebben hun woning gekocht in het flat-complex. Verhuurder Com-wonen is van zins meer woningen in het complex van de hand te doen, maar de verkoop valt tegen. De schuld daarvan kan niet alleen bij de economische crisis gelegd worden: sommige woningen staan al een jaar of vier, vijf leeg. De Kleijn: “De bewoners zitten er niet op te wachten dat meer dan twintig van de 160 woningen leeg staan. Dat stokt de verkoop en is slecht voor de leefbaarheid voor de zittende bewoners.”

Anti-kraak
Com-wonen camoufleert een klein deel van de leegstand door sommige woningen tijdelijke anti-kraak aan te bieden. Het is fijn voor sociale veiligheid van de andere bewoners van het complex dat een deel van de woningen zo niet leeg staat, anderzijds hebben mensen die anti-kraak wonen geen enkele huurbescherming.
Door de anti-kraakoplossing zo lang te laten voortduren, ontstaat er bovendien rechtsongelijkheid tussen de diverse bewoners van het complex: de woonlasten van de anti-krakers is namelijk veel lager dan die van de zittende huurders en kopers. De Kleijn: “Anti-kraak is alleen dan te billijken als de maatregel als ultieme noodmaatregel voor korte duur wordt ingezet, bijvoorbeeld als woningen op korte termijn gesloopt gaan worden.”

Tijdelijke verhuur
Als Com-wonen de woningen in de tijdelijke verhuur zou vrijgeven, dan genieten die huurders meer bescherming: zo geldt een minimum huurtermijn van 6 maanden. Bovendien zou hiervoor een vergunning door de gemeente moeten worden verleend, die, na overschrijding van twee jaar, opnieuw beoordeeld moet worden. Bovendien mag tijdelijke verhuur nooit langer duren dan vijf jaar. De Kleijn: “Voor dit geval zou dat een betere oplossing zijn. Com-wonen lijkt echter niet hard z'n best te doen om de woningen te verkopen – ze zijn nauwelijks terug te vinden op huizenverkoopsites – dus moeten ze wat mij betreft terug in de gewone verhuur.”

Veel leegstand in heel Ommoord
Een rondgang in de wijk Ommoord leert dat niet alleen aan de Zernikeplaats een boel woningen leeg staan. Ook in grotere flat-complexen zoals aan de Albert Schweitzerplaats, de Kellogsplaats en de Stresemannplaats staan relatief veel corporatiewoningen leeg. De Kleijn: “Ik wil van de wethouder een overzicht van de leegstand van goede huurwoningen, die nu onbenut blijven. En ik wil natuurlijk weten wat hij gaat doen om de corporaties aan te sporen om deze woningen weer regulier te verhuren.”

U bent hier