h

Een jaar een nieuw college: Rotterdam verdient - nog steeds - beter!

14 juni 2007

Een jaar een nieuw college: Rotterdam verdient - nog steeds - beter!

De SP in Rotterdam voerde begin 2006 campagne onder de leus: ‘Rotterdam verdient beter’. De SP keerde zich tegen het rechtse beleid van het Leefbaar-VVD-CDA college; tegen de uitsluiting van veel Rotterdammers; voor beter en gratis openbaar vervoer, kansen voor jongeren; en tegen de armoede in de stad. ‘Rotterdam verdient beter’- de SP had mooie plannen voor een socialer, groener en mooier Rotterdam. Na de verkiezingen kwam niet de SP, één van de winnaars van de verkiezingen, in het college, maar koos de PvdA voor een college met drie verliezers: CDA, VVD en GroenLinks. Dat college zit er nu een jaar. Paul Mepschen maakt de balans op.

Hier&NuOnlangs bleek uit onderzoek dat het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in opdracht van het college deed, hoe Rotterdammers over het huidige college denken. De opvallende uitslag van het onderzoek is dat Rotterdam niet enthousiast is. Slechts 44 procent van de bevolking vindt dat het college goed samenwerkt met instellingen en organisaties in de stad. Iets meer dan dertig procent van de mensen is tevreden over de gemeentelijke dienstverlening. Maar 24 procent vindt dat goed wordt geluisterd naar wat de burgers willen. De overgrote meerderheid van mensen is het niet met de stelling eens dat grote problemen snel worden aangepakt. De Rotterdamse wethouders zijn heel onbekend in de stad. De wethouders Geluk en Kaya scoren het hoogst, maar nog steeds slechts respectievelijk 16 en 13 procent.

De SP Rotterdam is van mening dat veel van de kritiek terecht is. Het huidige college gaat op heel veel punten verder op de weg van het rechtse Leefbaar-college van de periode 2002-2006. Of het nu over sociaal beleid, openbaar vervoer of woningbouwbeleid gaat, het nieuwe college heeft gekozen voor continuïteit en niet gebroken met de rechtse, neoliberale koers. De SP Rotterdam is daarom zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Binnen en buiten de gemeenteraad heeft de SP-afdeling actie gevoerd voor een beter Rotterdam.

De SP zou andere keuzes maken. In 2006 lagen de kansen voor een beter Rotterdam voor het grijpen. Zo had Rotterdam kunnen kiezen voor goed en gratis openbaar vervoer en tegen het uit handen geven van onze tram, bus en metro; het huidige college doet dat wel! De afgelopen jaren zijn lijnen opgeheven, is het OV duurder geworden. Het college gaf de RET uit handen. Winst wordt belangrijker dan goed en betaalbaar OV. De SP heeft zich daarom het afgelopen jaar met klem verzet tegen het beleid van het college en vóór investeren in het openbaar vervoer. SP-raadslid Leo de Kleijn heeft onder andere in een stappenplan op weg naar gratis openbaar vervoer laten zien hoe het anders kan. En in de nota ‘Zuid Holland bereikbaar’ kiest de SP voor alternatieven waardoor Rotterdam en omgeving niet volledig dichtslibben.

Op het vlak van woningbouw en sloopbeleid gaat het huidige college verder op de ingeslagen weg: prima sociale woningen worden gesloopt en dure woningen worden teruggebouwd. Zo wordt de sociale samenhang in veel wijken langzaam weggesloopt. De SP kiest voor een heel andere koers in het woningbouwbeleid: behoud sociale woningen en bouw duurzaam en divers in alle wijken van Rotterdam. Duurdere woningbouw voor mensen met een dikkere portemonnee is prima, maar mag niet ten koste gaan van betaalbare woningen. De SP wil dat Rotterdammers mee kunnen praten over de toekomst van wonen in Rotterdam. Rotterdammers willen in hun wijk blijven wonen en niet te horen krijgen dat voor hen geen plek meer is.

De SP zou ook op andere gebieden dingen heel anders aanpakken. Zo presenteerde de SP een plan voor het ‘witten’ van 1250 gesubsidieerde banen. De SP nam het de afgelopen collegeperiode ook consequent op voor de Rotterdammers met een dunne portemonnee. Zo heeft de SP actie gevoerd bij de sociale dienst, om te kijken welke ervaringen mensen hebben met hun klantmanager en met regelingen als ‘Work First’. En heeft de SP zich consequent verzet tegen de onbeschofte huisbezoeken aan Rotterdammers met een bijstandsuitkering. De SP wil in Rotterdam échte armoedebestrijding en echte kansen voor mensen. De plannen van het college om mensen met behoud van uitkering aan het werk te zetten kunnen op verzet van de SP rekenen.

De SP blijft ook oppositie voeren op heel veel andere terreinen. Voor een fatsoenlijk popbeleid in Rotterdam. Tegen het opsluiten van kinderen in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport. Voor echte emancipatie en participatie en tegen het gebrek aan ambitie op dat terrein van het college. Tegen de Rotterdamwet en voor echte kansen voor alle Rotterdammers. Tegen een overlastgevende helikopterhaven. Voor goede thuiszorg voor de mensen die dat nodig hebben. Voor fatsoenlijke opvang voor daklozen.

SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen vatte het onlangs op zijn weblog samen: “Vorig jaar schreef ik hier dat het college van een VVD-burgemeester met 8 wethouders eigenlijk 2 wethouders te veel heeft. En aan die analyse is weinig veranderd. Die 2 VVD-wethouders horen er nog steeds niet thuis. Inmiddels is PvdA-wethouder Karakus meegevallen en PvdA-wethouder Schrijer heel erg tegen. Het hele college is nog veel magerder en bleker dan ik 11 maanden geleden vreesde. Als SP zullen wij, vanuit de oppositie, ondertussen wel zorgen voor het broodnodige tegengeluid. Want zeker in Rotterdam horen de socialen te winnen van de liberalen.”

Dit artikel verscheen in Hier & Nu, het inlegvel van de SP Rotterdam in De Tribune, van juni 2007

U bent hier