h

Huurders Crooswijk voeren actie voor betere woonomstandigheden

19 juni 2024

Huurders Crooswijk voeren actie voor betere woonomstandigheden

Foto: SP Rotterdam

Op 18 juni zijn bewoners uit Crooswijk in actie gekomen om groot onderhoud af te dwingen. Bewoners hebben last van allerlei gebreken zoals slechte ventilatiesystemen, funderingsproblemen, rioollucht en schimmels. De Crooswijkers hebben de krachten gebundeld en willen de nutteloze pleisters van woningcorporatie Havensteder niet meer. 

Yousra uit Crooswijk over de problemen: ‘Genoeg is genoeg! Al jarenlang voert Havensteder geen tot slecht onderhoud uit. Nu lees ik dat Havensteder drie miljoen euro wil besteden om schimmelproblemen aan te pakken. Nou, ik hoop niet dat ze met dat geld een voorraad HG schimmelverwijderaars of nutteloze pleisters hebben gekocht, want dan zijn we verder van huis. Pleisters helpen niet, groot onderhoud wel! Samen met mijn buren heb ik duidelijk gemaakt dat er hier fundamentele gebreken zijn. We eisen daarom dat er snel groot onderhoud komt.

De Rotterdamse SP maakt al jaren samen met bewoners de plekken zichtbaar waar pleisters geplakt zijn in plaats van dat er groot onderhoud geleverd is. Op Rotterdam.SP.nl/actie is te zien waar er pleisters geplakt worden door corporaties en verhuurders en waar bewoners in actie komen. Naar aanleiding van meldingen uit Crooswijk hebben de SP-jongeren samen met bewoners een zwartboek opgesteld.

Foto: SP Rotterdam

SP-jongere Rens Schnater over de actie: ‘Het is nu overduidelijk dat veel Rotterdammers noodgedwongen in ongezonde huizen wonen. En dat is geen natuurramp, maar het gevolg van ons huidige woonsysteem. Huurders hebben geen zeggenschap en de wooncorporaties staan mijlenver van huurders af. Huurders betalen daarnaast grof geld voor een woning, maar huurders hebben niks wezenlijks te bepalen. De Crooswijkers pikken het niet meer en komen daarom samen in actie om verbeteringen af te dwingen.’

Foto: SP Rotterdam

Bewoners uit Crooswijk hebben de grote pleisters van Havensteder van de gebouwen afgehaald. De bewoners zijn vervolgens naar Havensteder gegaan met de pleisters en het zwartboek. Havensteder heeft het zwartboek in ontvangst genomen.

Emin Basoglu van de SP fractie: ‘Talloze huurders worden dagelijks gedupeerd. Verhuurders plakken, bij wijze van spreken, pleisters op gebouwen. Het is tijd om de pleisters van verhuurders zichtbaar te maken, te verwijderen en te weigeren. De SP roept alle corporaties daarom op om hun sociale gezicht te tonen en het wegwerken van het achterstallig onderhoud tot topprioriteit uit te roepen. Pleisters helpen niet, groot onderhoud wel!’

Reactie toevoegen

U bent hier