h

Het Wonen is van de beurs gehaald tijdens Woonbeurs 2024

16 maart 2024

Het Wonen is van de beurs gehaald tijdens Woonbeurs 2024

Foto: SP Rotterdam

Bezoekers van de Woonbeurs zijn de woningmarkt zat en hebben zich vandaag massaal ingeschreven voor meer sociale woningen in Rotterdam. Bij de Woonbeurs in Rotterdam is vandaag het wonen van de beurs gehaald. Op deze symbolische plek, bij de Woonbeurs, maakt de SP duidelijk dat het Wonen geen ‘markt’ behoort te zijn. Terwijl er binnen in de woonbeurs onbetaalbare woningen worden aangeboden, hebben huurders en woningzoekenden bij de speciale stand buiten zich direct ingeschreven voor bereikbare en betaalbare woningen. Deze stand, bemand door Emin Basoglu, woordvoerder Wonen van de SP gemeenteraadsfractie, en andere SP-ers, maakt promotie voor de komst van een gemeentelijk woonbedrijf zodat er daadwerkelijk voor gewone Rotterdammers gebouwd kan worden.

Emin Basoglu over de unieke stand: ‘Iedereen heeft zijn mond vol over het Weens model, maar het woonbeleid wordt nog steeds aan de markt overgelaten. In Wenen geeft de gemeente het goede voorbeeld met een gemeentelijk woonbedrijf. Wat de SP betreft moet de gemeente Rotterdam ook de regie nemen en het recht op wonen voor iedereen garanderen. Emin Basoglu heeft wethouder Chantal Zeegers vandaag een mooie flyer voor een gemeentelijk Woonbedrijf overhandigd toen zij op weg was naar de Woonbeurs. De wethouder gaat er aandachtig naar kijken en staat open voor nieuwe ideeën, maar belooft op korte termijn niets.

Vele Rotterdammers slaan alarm om de nieuwe woonvisie die op donderdag 14 maart is vastgesteld. Het aantal sociale woningen wordt niet verhoogd, het aantal dakloze Rotterdammers en bankslapers stijgt schrikbarend en Rotterdammers krijgen geen verregaande zeggenschap over de leef- en woonomgeving. Bezoekers van de woonbeurs hebben bij de stand van SP alarm geslagen en getekend voor de komst van een gemeentelijk woonbedrijf. Uit het WoonAlarm, blijkt dat steeds meer Rotterdammers vinden dat het bouwen en wonen een publieke dienst moet zijn en gestuurd moet worden door de gemeente.

Emin Basoglu over het aanbod op de Woonbeurs: ‘De gemeente faciliteert gek genoeg weer de onbetaalbare plannen van allerlei marktpartijen. Met als resultaat: een onbetaalbaar Rotterdam. Als SP willen we een betaalbaar, sociaal Rotterdam. Daarom pleiten wij voor een gemeentelijk woonbedrijf, waar de huurders en woningzoekenden het voor het zeggen hebben en er transparantie en zeggenschap is over hoe Rotterdam bouwt. Voor degenen die het wonen als een markt willen blijven zien, hebben we een levensgroot Monopoly spel meegenomen zodat zij daarmee kunnen spelen, in plaats van met onze volkshuisvesting.’

Reactie toevoegen

U bent hier