h

SP ondersteunt eis voor onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld Woonopstand

5 november 2021

SP ondersteunt eis voor onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld Woonopstand

Foto: SP Rotterdam

Op 17 oktober werd de drukbezochte Woonopstand gefrustreerd door de politie. Eerder heeft de SP Rotterdam deze provocerende en gewelddadige politieoptreden veroordeeld. De SP ondersteunt volledig de eis voor een onafhankelijk onderzoek naar het excessieve politieoptreden op 17 oktober. Op donderdag 4 november is burgemeester Aboutaleb en de politiechef Westerbeke hierover aan de tand gevoeld.

Huizen voor mensen, niet voor winst! Zo begon de Woonopstand op 17 oktober, waar de SP in grote getalen aanwezig was. Helaas eindigde de Woonopstand op die dag anders dan verwacht door het hardhandig politieoptreden op de Erasmusbrug.

Op woensdagavond 3 november, een dag voor het debat in de commissie, vond er een krachtige demonstratie tegen politiegeweld plaats voor het Stadhuis. Het is en blijft zorgwekkend om te zien dat mensen die demonstreren voor betaalbare woningen met geweld zijn tegengegouden.

Voordat het debat op 4 november begon is het 'Zwartboek Politiegeweld' overhandigd aan burgemeester Aboutaleb. De organisatoren van de Woonopstand hebben aan de burgemeester aangegeven dat een onafhaneklijk onderzoek noodzakelijk is.

De vele insprekers tijdens de commissievergadering hebben op overtuigende wijze laten horen waarom het demonstratierecht en de woonopstand zo belangrijk zijn. Een van de insprekers Tweebosser Mustapha Eaisaouiyen: "Onze stad was het toneel geworden van agenten die zich niet alleen misdroegen maar bereid waren verdere stappen te ondernemen . Zij ondernamen stappen door burgers preventief te fouilleren, te filmen en te gijzelen. Een door onze burgemeester gelegaliseerde gijzeling. Een onnodige en onrechtvaardige gijzeling die had kunnen uitmonden in een catastrofe. Een inperking van het demonstratierecht van de hoogste orde. Waarom? Omdat agenten vage vermoedens hadden."

Mustapha vervolgt: "De mensen van de 17e oktober streden in solidariteit voor een rechtvaardig en sociaal woonbeleid. Die strijd is na het ontnemen van ons demonstratierecht niet verminderd maar is juist versterkt. Het had na de 17e moeten gaan over de enorme dakloosheid in ons land. Dakloosheid is een vorm van geweld. Het had moeten gaan over de 800.000 mensen die iedere maand moeten bezuinigen op primaire levensbehoeften omdat ze anders een andere primaire levensbehoefte namelijk een dak boven het hoofd niet kunnen betalen. Deze betaalbaarheidscrisis is een vorm van geweld. Mensen die van bank naar bank of van sloopproject naar sloopproject gaan is een vorm van geweld. Jongeren die tot ver achter in hun dertigste noodgedwongen bij hun ouders moeten wonen en zich daardoor niet kunnen ontwikkelen is een vorm van geweld."

De organisatie van de Woonopstand pleit voor een onafhankelijk onderzoek zodat de feiten boven tafel komen. Meermaals heeft Taylan Cicek de noodzaak van een onafhankelijk, extern onderzoek onderstreept. Taylan:

"Wat de SP betreft, is er maar één weg om het recht tot demonstreren te
beschermen en om de vertrouwensbreuk tussen de betrokkene
Rotterdammers en de politie te herstellen! Begin met het aanbieden van
een excuses voor het buitensporige politiegeweld, stop met het vooraf
demoniseren van bepaalde groepen demonstranten en rond af met een
onafhankelijk onderzoek!"

Ondanks alle pleidooien en feiten blijft de burgemeester volhouden dat een extern onderzoek niet nodig is en dat een gesprek tussen de politie en de organisatoren voldoende zal zijn om het vertrouwen te herstellen.

Taylan: "Tot nu toe heeft de burgemeester, als een soort loyale labrador, de politie altijd uit de wind gehouden. Jammer genoeg is deze cultuur om elkaar een hand boven het hoofd te houden ook vandaag weer schaamteloos vertoond"

Reactie toevoegen

U bent hier