h

SP aanwezig bij actie tegen detentiecentrum

3 juni 2021

SP aanwezig bij actie tegen detentiecentrum

Foto: Lisa Tiggelman

Afgelopen zondag 30 mei steunde SP Rotterdam een actie met als doel de sluiting van Detentiecentrum Rotterdam, georganiseerd door Stop The War On Migrants. De demonstratie startte bij metrohalte Meijersplein en verplaatste zich daarna richting het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport.

Julia, die hielp de actie te organiseren, legt uit: “Mensen zitten hier vast voordat ze worden gedeporteerd. Het is eigenlijk gewoon een gevangenis, maar het enige dat deze mensen fout hebben gedaan is in het verkeerde land geboren worden”.

Het Detentiecentrum Rotterdam (DCR) bestaat nu ruim 10 jaar. Al bij de bouw van het detentiecentrum werd er hevig geprotesteerd en ketenden demonstranten zich vast aan de hekken rondom het gebouw. Ook binnenin het DCR is de afgelopen 10 jaar actiegevoerd met verschillende protesten en hongerstakingen. De exploitatie van het detentiecentrum loopt nog voor in ieder geval 15 jaar door. De actievoerders benadrukken dat er meerdere bedrijven zijn die geld verdienen aan het DCR. Zij noemen de ISS Facililty Services, Strukton en Bellast Nedam.

De actie begon met enkele speeches. Hierin werd het huidige Nederlandse migratie- en grensbeleid bekritiseerd en werd er aandacht gevraagd voor het gebrek aan mensenrechten in centra zoals deze. Ook een bestuurslid van Rotterdam Bij1 sprak de menigte toe. Zij vertelde over haar geschiedenis als Bosnische vluchteling, zo’n 27 jaar geleden: “Er zijn vaak momenten dat ik me schuldig voel, over dat ik wel mocht blijven en deze mensen hier niet. Daarom sta ik hier. Het feit dat mensen hier worden gedetineerd en als criminelen worden behandeld is inhumaan. Mensenrechten worden hier geschonden”.

De stoet demonstranten trok vervolgens te voet naar het detentiecentrum, waar zo veel mogelijk geluid werd gemaakt door op pannen te slaan en leuzen als “Geen mens is illegaal” te roepen. Met de geluidsdemonstratie willen de actievoerders de gedetineerden een hart onder de riem steken.

Vanachter de muren werd de actie beantwoord met gejuich en er was telefonisch contact met iemand die gevangen zit in het centrum. Ook hij benadrukte het gebrek aan mensenrechten. De actie bracht zo’n 100 mensen op de been.

SP-lid Mel Marcik vindt het belangrijk de gedetineerden te steunen. “Elke eerste zondag van de maand is er een wake van 16:00 tot 17:00 om de inwoners van het centrum moed in te spreken. Ik vind het vreselijk wat hier gebeurt”.

Meer informatie over de maandelijks wake en andere activiteiten rondom het Detentiecentrum Rotterdam vind je hier.

 

U bent hier