h

Huur van Startmotor moet omlaag

6 april 2021

Huur van Startmotor moet omlaag

Foto: Kees Jonker

Midden in de wooncrisis lukt het projectontwikkelaar AM Vest niet om de - volgens burgemeester en wethouders - sociale huurwoningen van de Startmotor verhuurd te krijgen. Van de 560 wooneenheden is nog niet de helft verhuurd. Al ruim een half jaar staat een aanzienlijk deel van het twaalf verdiepingen tellende gebouw in de Dynamostraat in Rotterdam Zuid leeg.

De 'huurappartementen', zoals ze op de website van de Startmotor worden genoemd, zijn piepklein. En duur. Voor 25 m2 betaal je 830 euro inclusief servicekosten. Wie het minimumloon verdient, kan een huurtoeslag van 280 euro krijgen. Is je inkomen lager, dan kan die toeslag oplopen tot 370 euro.

Het verhuurteam, dat de Startmotor tot nog toe met beperkt succes aan de man probeert te brengen, mag maar wat blij zijn dat er in Nederland zo'n huurtoeslag bestaat. Zou die er niet geweest zijn, dan was de leegstand in de Startmotor nog veel groter geweest. Om de simpele reden dat de kale huurprijs van die kamertjes nogal hoog is. De vierkantemeterprijs ligt ruim 60 procent boven het stedelijk niveau. Als je dat zónder huurtoeslag gaat betalen, ben je een dief van je eigen portemonnee.

Kippenhokken

De leegstand in de Startmotor is hét bewijs dat het project een flop is. De conclusie kan dan ook luiden, dat bij nader inzien die 560 sociale huurwoningen beter niet gebouwd hadden kunnen worden. Maar die conclusie is onjuist. Want de 560 'huurappartementen' van de Startmotor zijn namelijk helemaal geen sociale huurwoningen!

Burgemeester en wethouders beweren weliswaar dat ze dat zijn, maar een passender term zou zijn: kippenhokken. Een woord, dat de wethouder onlangs nog bezigde toen hij het had over vergelijkbare eenkamerwoningen. Ging om een paar honderd studentenwoningen, die - juist omdat ze zo klein zijn - uit nieuwbouwproject Rotta Nova naast de Markthal zijn geschrapt. En ingeruild voor half zoveel appartementen met een dubbel zo groot oppervlak. Maar dat terzijde. 

Leegstand vorderen?

De leegstand van de Startmotor duurt nu al zes maanden. Een bouwer van een nieuw woningproject moet je uiteraard even de tijd gunnen om huurders te vinden. Maar hoelang mag dat duren?

Ergens moet een grens zijn? Zou het een goed idee zijn om elk appartement dat langer dan zes maanden leegstaat in de Startmotor te vorderen?

De gemeente zou er geen vrienden mee maken bij projectontwikkelaars. En het is ook nog maar de vraag of je er aspirant-huurders, die al jaren op een wachtlijst staan, blij mee maakt. Want die kippenhokken in de Startmotor zijn simpelweg te duur. Dat blijkt wel uit de beperkte aanloop.

Huur moet omlaag

Die matige aanloop komt misschien ook omdat op woonnetrijnmond.nl de Startmotor niet wordt aangeboden. Woonnetrijnmond is een gezamenlijke website van woningcorporaties. Daarop zijn projectontwikkelaars niet welkom. Maar ook al zou AM Vest met haar sociale (?) huurwoningen reclame mogen maken voor de Startmotor op woonnetrijnmond.nl, wat dan nog? Tot een enorme toeloop van belangstellenden voor de Startmotor zal dat niet leiden.

Als AM Vest dat woongebouw aan de Dynamostraat op Zuid echt vol wil krijgen, is het verlagen van de huur een veel effectiever idee. Bovendien vergroot je daarmee de kans dat de circa 200 zittende huurders niet weglopen na de verplichte duur van een jaar huren.

Tijdelijk SP-raadslid Kees Jonker heeft eerder op 4 januari 2021 vragen gesteld over de hoge huren van de Startmotor woningen. Helaas heeft de wethouder de vragen nog niet beantwoord.

U bent hier