h

Sloop in Rotterdam. Don’t make it happen.

20 oktober 2020

Sloop in Rotterdam. Don’t make it happen.

Foto: SP Rotterdam

SP Rotterdam lanceerde op 20 oktober een sloopkaart om de sloopwoede van het college inzichtelijk te maken. Op de afgelopen week door de gemeente gepresenteerde ‘bouwkaart’ staat onvolledige informatie. De dadendrang van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ wordt voorafgegaan door grootschalige sloop van zo’n 12.000 sociale huurwoningen tot 2030.

De SP ziet graag dat het college de sloopwoede en de cijfers en gevolgen ervan verwerkt op de site bouwenaanrotterdam.nl. Om het college alvast te helpen lanceert de SP vandaag een interactieve kaart waarop de sloopplannen inzichtelijk zijn en iedereen sloopplannen kan melden.

Bert Peterse, bestuurslid van de SP en kandidaat Tweede Kamerlid: “ Op de interactieve kaart van het college zouden alle geplande bouwprojecten te zien zijn. Door middel van cirkels met cijfers op de kaart is te zien hoeveel woningen erbij komen en is het mogelijk om direct een ‘bouwvoorstel’ te doen door op een knop te klikken. Met deze kaart wordt de hele stad vogelvrij verklaard voor investeerders van het grootkapitaal om alles op te kopen en te ontwikkelen naar eigen gewin. Feitelijk is dit nu een nieuw monopoliebord van Rotterdam. Met alle gevolgen van dien”.

Bovendien is de kaart niet transparant. Peterse vervolgt: “Er is totaal geen openheid over de woningen die moeten wijken om vele van deze prestigeprojecten uit te voeren. Dit college wil namelijk ook slopen om te kunnen bouwen. Het verhaal van de Tweebossers die niet willen wijken voor de rijken is bekend. Het leed van sloop en onzekerheid van de zittende bewoners is niet zichtbaar op zo’n kaart. Momenteel worden vele Rotterdammers geconfronteerd met sloopplannen van het Rotterdamse college. Maar ook de sloop van 226 sociale huurwoningen van de Pompenburg om plaats te maken voor 1100 nieuwe woningen roept vragen op.”  

De kaart toont het falende Rotterdamse woonbeleid aan en maakt pijnlijk duidelijk dat voor zorgmedewerkers, politieagenten en leraren geen plek is in deze stad. Betaalbare woningen (huur of koop) zijn nauwelijks beschikbaar, of dreigen te worden gesloopt zoals in de Fazantstraat. De SP vindt het betreurenswaardig dat de gemeente zo gefocust is op het creëren van een wereldstad maar daarbij de eigen bewoners vergeet. De website met bouwprojecten onderstreept deze conclusie. Het zou dit college sieren als het open en transparant is over de gevolgen van hun bouw- en sloopwoede voor Rotterdammers.

Hieronder is de kaart te zien en via deze link is het mogelijk om sloopprojecten toe te voegen aan de kaart.

U bent hier