Toets gemeentebeleid vooraf op gelijkwaardigheid
Toets gemeentebeleid vooraf op gelijkwaardigheid
Discriminatie en racisme is ondermijnend en moeilijk te bestrijden. De huidige wetgeving en handhaving schiet daarbij duidelijk te kort. En helaas is gebleken dat de beleidsvoering in Rotterdam onbedoeld discriminatoir en racistisch kan zijn. Daarom pleit SP fractievoorzitter Aart van Zevenbergen voor het vooraf uitvoeren van een gedegen risicoanalyse op het gebied van discriminatie en racisme op al het gemeentelijk beleid. Deze zogeheten gelijkwaardigheid effectbeoordeling is bedoeld om zichtbaar te maken in hoeverre er rekening is gehouden met de (negatieve) gevolgen van beleid.
De huidige samenleving brengt economische en raciale ongelijkheid met zich mee op het gebied van toegang tot kansen, middelen en netwerk. Tegen institutioneel racisme hebben we eigenlijk alleen de grondwet, namelijk artikel 1. Gelijkwaardigheid is een fundamentele waarde en tevens de eerste pijler van de nota ‘Relax’. Iedereen in Rotterdam en elders heeft recht op gelijke behandeling, ongeacht achtergrond, sekse en leeftijd. Helaas zorgt het gemeentebeleid er soms voor dat mensen uitgesloten en benadeeld worden en dit moet onder ogen worden gezien.
Aart van Zevenbergen: ‘We moeten daarom vooraf in de besluitvorming elk gemeentebeleid afzonderlijk toetsen op gelijkwaardigheid. Dit maakt zichtbaar in hoeverre de gemeente inclusief beleid voert en of het beleid aangepast moet worden. Een zogeheten 'gelijkwaardigheid effectbeoordeling' kan inzicht bieden doordat er dan vooraf en actief data, onderzoek en signalen worden gebruikt ter toetsing.’
Update: op 2 juli is er gestemd over het voorstel 'Grip op gelijkwaardigheid in het beleid'. Helaas heeft het voorstel geen meerderheid gehaald in de gemeenteraad. ZIe hieronder welke partijen voor en tegen het voorstel waren.