h

Waarom wij bij de protesten tegen politiegeweld waren

4 juni 2020

Waarom wij bij de protesten tegen politiegeweld waren

Foto: Fatih Hijnen

Op 25 mei werd George Floyd vermoord door een politieagent in Minneapolis, Verenigde Staten. Na opgepakt te worden voor het mogelijk gebruiken van vals geld werd George door vier agenten vastgezet in een knieklem, wat hem al snel fataal zou worden.

De dood van George is er één van velen, want brutaliteit en excessief geweld door politieagenten is in Amerika aan de orde van de dag. Maar nu lijkt deze specifieke moord de druppel te zijn die de emmer doet overlopen.

Zwarte Amerikanen hebben sinds het begin van de Amerikaanse staat te maken gekregen met overheidsrepressie, armoede, racisme en segregatie. Nu er opnieuw een jonge Zwarte Amerikaan hardhandig is vermoord is het hek van de dam. Duizenden Amerikanen gaan de straat op om te protesteren tegen raciale ongelijkheid, armoede en politiegeweld. Deze protesten lijken raciale grenzen te overbruggen, gezien de diversiteit van de demonstranten. Los van afkomst, staan vooral jonge en arme Amerikanen zij aan zij op tegen politiegeweld.

Foto: Fatih Hijnen

Ook Nederland kent een brede traditie van racisme en politiegeweld. Alhoewel deze zeker minder heftig is geïnstitutionaliseerd als in Amerika, kennen we in ons land ook veel voorbeelden van discriminatie. Kijk bijvoorbeeld naar het grootschalige etnisch profileren en preventief fouilleren door politieagenten, de structurele uitsluiting van minderheden op de arbeidsmarkt of bij woningverhuur en incidenten als de dood van Mitch Henriquez.

Het is dan ook niet gek dat de protesten van Amerika solidariteit inspireren in Nederland. Op 1 juni stonden duizenden mensen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren in solidariteit met Amerika en om op te roepen tot een einde aan racisme en ongelijke kansen in Nederland.

Als socialisten zijn wij tegen elke vorm van onrecht, uitbuiting en racisme en discriminatie, op welke grond dan ook. Daarom steunen wij de protesten in de VS, en ook de steunbetuigingen uit Europa en de rest van de wereld. Waar velen de Amerikaanse protesten moraliserend afdoen als simpele “rellen” en de Nederlandse demonstraties aanvallen vanwege corona en zo weglopen voor de inhoudelijke boodschap, gaan wij over tot praktische solidariteit. Daarom waren we gister ook bij de demonstratie in Rotterdam. Uiteraard namen we daarbij wel de anderhalvemeter afstand in acht en riepen we iedereen op mondkapjes te dragen, want ook corona blijft een reëel gevaar.

Aan die oproep is door demonstranten massaal gehoor gegeven. De opkomst was overweldigend met vele duizenden mensen. De locatie op en rond de Erasmusbrug leek een goed compromis. Door het ontbreken van geluid van het podium bleek dit aanhoudend te zorgen voor drukte bij het podium. Juist het beëindigen door de autoriteiten zorgde voor onrust en een massale beweging van mensen. Voor deze mensen was het onmogelijk afstand te kunnen houden, al zou men dat willen.

Foto: Fatih Hijnen

Om het protestvuur van de straat direct te vertalen naar de raad gaat onze Rotterdamse fractie ook werk maken van enkele voorstellen tegen politiegeweld en racisme. De patseraanpak, uitsluiten van minderheden op de arbeidsmarkt, bij woningverhuur en oneerlijk beleid als de Rotterdamwet, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en etnisch profileren en politiegeweld zijn allemaal zaken waar we als gemeente wat over te zeggen hebben. Wij stellen voor daar dan ook wat mee te doen, zodat we ook in Nederland de strijd aangaan tegen uitsluiting en repressief staatsbeleid.

Wil je zelf verder wat doen voor de protestbeweging in Amerika? Via deze link kan je wat doneren aan verschillende “bailout funds” in Amerika die demonstranten ondersteunen op het gebied van borgtocht.

U bent hier