Monument voor Beppie
Monument voor Beppie
De Indo-Europese Elizabeth Dorothy de Bruin, Beppie genaamd, heeft haar leven lang geworsteld met een oorlogstrauma als een van de duizenden slachtoffers van verkrachting tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar lang lag Beppie vergeten en dood in haar woning en pas na 10 jaar is zij bij toeval ontdekt. In 2003 gestorven en zielsalleen is zij in 2013 gevonden in haar woning. Haar hele verhaal en de impact hiervan heeft ons geraakt. Het voorstel van de Rotterdamse SP fractie om de initiatiefnemers te ondersteunen is aangenomen.
De gemeente zal nu zorgdragen dat de aanvraag voor het monument spoedig verwerkt zal worden. Het monument kan dan voor 15 augustus geplaatst worden aan het Middellandplein door initiatiefnemers, ter nagedachtenis aan haar en de vergeten groep slachtoffers seksueel geweld in voormalig Nederlands-Indië.
De vondst van Beppie de Bruin in haar appartement heeft Rotterdam wakker geschud voor de ernst van problemen rond eenzaamheid onder ouderen.
Haar tragische leven staat tegelijkertijd symbool staat voor de vergeten slachtoffers van verkrachting door Japanse militairen en de diepe wonden die hierdoor zijn achtergelaten. Initiatiefnemers willen een monument ter ere van Beppie en al haar lotgenoten plaatsen in Rotterdam.
Middels een crowdfundcampagne zullen de kosten van het monument opgehaald worden op instigatie van de initiatiefnemers, onderzoeksjournalist Griselda Molemans in samenwerking met de Task Force Indisch Rechtsherstel, Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen (SvJ) en Indisch Platform 2.0.
Stichting Thuis in West heeft op 22 mei namens de initiatiefnemers een aanvraag ingediend bij de Monumentcommissie (CBK/BKOR) en het monument heeft inmiddels een breed maatschappelijk draagvlak.
Om de dagelijkse situatie van jonge vrouwen in het bezette Nederlands-Indië zichtbaar te maken en een plek te geven in het collectieve Nederlandse en internationale geheugen willen de initiatiefnemers het monument plaatsen op het Middellandplein. Dit monument dient ook als oproep om de problemen rond eenzaamheid zichtbaar te maken. Graag zien we dat waar nodig de initiatiefnemers hiervoor gefaciliteerd worden om het monument spoedig tot uitvoering te brengen in lijn met de regels van het monumentenbeleid in Rotterdam.
SP Rotterdam fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: ‘Ik zal Beppie nooit vergeten. Toen bleek dat ze tien jaar lang dood en vergeten in haar appartement lag, wou ik direct weten wat haar tragische verhaal was. Nu iedereen achteraf de kans krijgt om het hele verhaal en de persoon te leren kennen, heeft het mij ontzettend geraakt haar geschiedenis te kennen. Dit onderstreept voor mij hoe belangrijk het is om niemand te vergeten en vaker naar elkaar om te kijken. Een monument die haar en haar mede slachtoffers herdenkt is het minste wat we kunnen doen.