h

Aan de frontlinie: interview met horeca-medewerker

16 mei 2020

Aan de frontlinie: interview met horeca-medewerker

In deze nieuwe reeks interviews spreken we als afdeling Rotterdam mensen die tijdens deze coronacrisis doorwerken. We laten de werkende mens die onze samenleving draaiende houdt aan het woord en luisteren naar hun problemen en ergernissen over ons economisch systeem en het kabinetsbeleid. In dit interview laten we iemand aan het woord uit de horecasector. Aangezien er in dit interview kritiek wordt geleverd op een werkgever is de naam van de geïnterviewde weggelaten.

Wat voor werk doe je?

Ik werk al een lange tijd in een snackbar en kan de collega’s en sfeer daar erg waarderen. Wat wel jammer is, is dat ik merk dat in de horeca er weinig aan het welzijn en de veiligheid van de werknemers wordt gedacht. In veel sectoren wordt er terecht voor meer loon gepleit maar die strijdbaarheid mist bij ons. We krijgen minimumloon, maar als je ziet wat we daar voor moeten doen is dat eigenlijk veel te weinig. Meer compensatie zou dan ook zeker op zijn plaats zijn, vooral op plekken waar je eigenlijk nooit fooi krijgt.

Wat voor impact heeft de huidige coronacrisis gehad op je sector?

De impact op de horecasector is natuurlijk gigantisch. Veel horecagelegenheden hebben hun deuren moeten sluiten. Gelukkig konden wij verder met wat aanpassingen. Zo zijn we momenteel alleen geopend voor afhaal en bezorgen.

Is er genoeg aandacht voor hygiëne en coronarichtlijnen op jouw werkplek?

Enigszins, maar dit komt vooral door het personeel zelf. Wij hebben echt moeten strijden voor minder personeel per vierkante meter. Onze werkgever vond het maar gezeur, aangezien zijn andere zaak gewoon nog verder draaide zonder maatregelen. Alleen omdat we de afwezigheid van plexiglas en 1.5 meter afstand hebben aangekaart en daar constant op hebben gehamerd is het er uiteindelijk gekomen. Zelfs nu is het nog eigenlijk niet zoals het zou moeten, gezien we geen mondkapjes hebben en desinfecterende handgel zelf moeten inslaan.

Ik val niet onder een risicogroep maar sommige collega’s en hun ouders of huisgenoten vallen dat wel. Dan zijn deze slechte omstandigheden gewoon ronduit gevaarlijk. Zeker gezien we haast geen hygiëne-instructies hebben gekregen en het allemaal maar zelf uit moeten zoeken.

In zulke tijden wordt het wel duidelijk dat het mijn werkgever alleen om het geld gaat en niet om de gezondheid van de medewerkers en de gemeenschap. Dit zorgt er ook voor dat ik het soms eng vind om te werken, zeker gezien we eigenlijk niet echt 1.5 meter afstand kunnen houden.

Luistert je baas wel naar bezwaren rondom coronarichtlijnen?

Eigenlijk alleen omdat ik en een andere collega op onze strepen zijn gaan staan. Als werknemers zijn wij essentieel, zonder ons kan hij de zaak niet draaiende houden. In dat opzicht heeft hij dus niet echt een andere keus dan op zijn minst naar onze zorgen te luisteren.

Je ziet wel dat in andere horecazaken de richtlijnen nog erger genegeerd worden. Dit komt denk ik ook omdat in de horeca veel jongeren werken die niet echt inzien wat de gevolgen van het virus kunnen zijn. Zij zouden eigenlijk ook voor hun rechten moeten opstaan, want het is wel de verantwoordelijkheid van horeca-eigenaren om ervoor te zorgen dat het werk veilig gedaan wordt.

Natuurlijk snap ik dat dit een rotsituatie is voor de horeca-eigenaren, maar ik heb een beetje het idee dat wij als medewerkers vergeten worden. Het feit dat zij geld moeten verdienen is niet belangrijker dan de gezondheid van mij en de gemeenschap.

Verder vind ik de huidige versoepeling vooral eng. Ik ben bang wat er straks gaat gebeuren als we weer gasten binnen mogen ontvangen. Niet iedereen is begripvol naar de maatregelen, die frustraties merken we vaak ook in de zaak. Dat maakt me zo moedeloos, vooral als alles straks weer steeds verder terug naar normaal gaat. Hoe weet ik immers dat klanten zich in de zaak zullen gedragen, naar ons maar ook naar elkaar?

Als SP vinden we dat werknemers meer te zeggen moeten hebben in bedrijven. Denk je dat als werknemers meer zeggenschap zouden hebben de coronarichtlijnen beter gevolgd zouden worden?

Ja. Want het is duidelijk dat wij nu beter de richtlijnen opvolgen doordat we op onze strepen zijn gaan staan. Juist als werknemers wat meer te zeggen hebben zullen werkgevers gedwongen zijn om ook op hun belangen te letten.

Tegelijkertijd vind ik ook dat er wat meer controle vanaf de overheid mag zijn. Sinds de lockdown is er één keer controle bij de filialen van mijn werk geweest. Het andere filiaal heeft zelfs een waarschuwing gehad, maar sindsdien hebben we geen controle meer gehad. Dat vind ik echt van de zotte, want zo worden eigenaren steeds lakser. Ik hou in ieder geval m'n hart vast voor de komende tijd. Laten we hopen dat de richtlijnen goed opgevolgd worden en er goed wordt gekeken of dit wel verantwoord is.

U bent hier