h

Verkoop sociaal bezit gaat vrolijk verder

21 augustus 2019

Verkoop sociaal bezit gaat vrolijk verder

Foto: SP / kjonker.blogspot.nl

De recente oproep van huurdersorganisatie De Brug aan Havensteder om te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen heeft tot nog toe weinig succes opgeleverd. 

De Rotterdamse woningcorporatie gaat gewoon door met het verkopen van leegkomende huurwoningen. Bijvoorbeeld in de Jacob Loisstraat in de Provenierswijk, een voormalig stadsvernieuwingsgebied. Huisnummer 38 is daar te koop gezet voor 240.000 euro. Het gaat om een op de eerste verdieping gelegen appartement van 72 vierkante meter. Tot voor kort verhuurd voor een betaalbare huur. Bouwjaar 1993. WOZ-waarde 182.000 euro. Er geldt een zelfbewoningsplicht voor twee jaar. Verkoopvoorwaarden vallen onder de regels van het Havensteder Koopzeker label.

De SP in Rotterdam vindt het een schande dat woningcorporaties blijven doorgaan met het verkopen van goedkope huurwoningen, die oorspronkelijk bedoeld zijn voor de huisvesting van minder draagkrachtigen. 

De woning in de Jacob Loisstraat zal in de nabije toekomst alleen kunnen worden bewoond door iemand, die er 240.000 euro voor neertelt. En om daarvoor een hypotheek te krijgen, moet hij of zij minimaal 50.000 euro per jaar verdienen. 

In Rotterdam is de verkoop van sociaal bezit al jaren in volle gang. Op hun websites maken de grote woningcorporaties daar geen geheim van. Wie daar een woning zoekt, ziet een ruim aanbod van koopwoningen. Het aantal beschikbare sociale huurwoningen (huur < 720 euro) is daarentegen uiterst beperkt.

U bent hier