h

Wijbenga geeft deel vertrekpremie terug, maar behoudt 15 mille

5 juli 2019

Wijbenga geeft deel vertrekpremie terug, maar behoudt 15 mille

Foto: onbekend / Dagblad010

Het gebaar van Bert Wijbenga om het grootste deel van zijn gouden handdruk terug te geven aan zijn oude werkgever, woningcorporatie Woonbron, is heel nobel. De VVD-wethouder maakte donderdag 4 juli bekend dat hij 33.000 euro terugbetaalt. Het gaat om pensioenpremies, waarmee enig gegoochel is uitgehaald.

Het terugbetalen is niet alleen een nobel gebaar. Het is ook een goede inschatting van Wijbenga. Want de kans dat hij dat deel van zijn ontslagvergoeding kwijt zou raken, was toch al groot.

In totaal kreeg Wijbenga medio vorig jaar 48.000 euro mee, waarvan hij nu 33 mille teruggeeft. Hij houdt dus 15.000 euro, grotendeels opgebouwd uit uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen.

Wijbenga is een man die graag wil laten zien dat hij ‘een onberispelijke, integere en gemotiveerde bestuurder van onze stad’ is. Dat vindt elke SP'er natuurlijk leuk om te horen.

Maar zolang minister Ollongren geen definitief oordeel over de rechtmatigheid van Wijbenga’s ontslaguitkering heeft geveld, blijft onduidelijk in hoeverre die resterende 15.000 euro aan hem mocht worden uitbetaald.

Dan kan je je afvragen: is het niet handiger als hij de volledige vergoeding terugbetaalt? Uiterlijk eind dit jaar kan Wijbenga dan definitief afrekenen en schoon schip maken, wanneer bekend is geworden of met die ontslaguitkering wel of niet de WNT-norm is overschreden. En of die 15.000 euro hem dus wel of niet toekomt.

Met het terugbetalen van de gehele som van 48.000 euro is te voorkomen, dat er rond de jaarwisseling slecht nieuws voor hem komt. Want het zou wel heel lullig zijn voor Wijbenga, als in de WNT-jaarrapportage die eind december verschijnt, komt te staan dat hij die 15.000 euro ook moet afstaan. Dan zal er weer publiciteit zijn, waarin zijn naam opnieuw ‘ongewild verbonden raakt met het tegendeel wat ik wil laten zien’

Dat Wijbenga inderdaad somber nieuws te wachten staat, is aannemelijk. Uitbetaling van vakantie-uren wordt volgens de wetgever meegerekend bij de bezoldiging, niet bij de uitkering wegens beëindiging van het dienstverband. Dat betekent dat zijn uitbetaalde vakantiedagen kan leiden tot een overschrijding van de WNT-norm. Met als gevolg dat Wijbenga zelfs (!) die 15.000 euro niet mag houden. Nieuwe krantenkoppen over de oprotpremie, zoals de Telegraaf het noemt, van Wijbenga zitten er weer aan te komen. Verwacht zo rond de  jaarwisseling. Tijdens de feestdagen! 

U bent hier