h

Vestia nog veel dieper in de zorgen

25 juli 2019

Vestia nog veel dieper in de zorgen

Foto: Serge Cariou / kjonker.blogspot.nl

Het weer gezondmaken van Vestia dreigt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw in de problemen te brengen. Er is veel meer financiële steun voor de noodlijdende woningcorporatie nodig dan tot nog toe werd gedacht.

 

Volgens de Autoriteit woningcorporaties gaat het WSW er ten onrechte vanuit dat het verlies van Vestia ‘slechts’ 675 miljoen bedraagt. De Aw vindt dat het WSW ervan moet uitgaan dat het verlies van Vestia op minimaal 1.843 miljoen uitkomt. En dat betekent dat de huidige reserves van het WSW ontoereikend zouden zijn om Vestia te redden.

“Het totale vereiste risicokapitaal voor Vestia is in dat geval minimaal € 1.168 miljoen (€ 1.843 miljoen - € 675 miljoen) te laag berekend door het WSW”, schrijft de Aw in een recent rapport over het ‘onzekere’ functioneren van het WSW, dat borg staat voor terugbetaling van 82 miljard aan leningen van de ruim driehonderd Nederlandse woningcorporaties.

De conclusie van de Aw is dat het WSW veel meer geld in zijn reservepot zou moeten hebben om woningcorporaties, die in financiële problemen komen, te kunnen redden.

Minister Ollongren laat in een brief aan Tweede Kamer weten dat zij dat nu nog niet nodig vindt. “Het zou de investeringscapaciteit van woningcorporaties onnnodig beperken”, volgens de minister. En daarin geeft niemand de minister ongelijk. Want het aanvullen van de reservepot van het WSW met € 1,1 miljard zou betekenen, dat de corporaties een bedrag van 450 euro per sociale huurwoning kwijt zouden zijn om het extra verlies van Vestia op te vangen.

De SP maakt zich zorgen over de situatie. Het volledig afwentelen van de Vestia-verliezen op de corporatiesector is volgens de SP een slecht idee. 

U bent hier