h

Rotterdam sluit zich aan bij Kinderpardonsteden

24 mei 2018

Rotterdam sluit zich aan bij Kinderpardonsteden

Op initiatief van de SP heeft de stad Rotterdam zich vandaag aangesloten bij 140 andere ‘Kinderpardonsteden’. De steden spreken de wens uit dat kinderen die vijf jaar of langer in ons land verblijven niet teruggestuurd worden naar het land dat hun ouders ontvlucht zijn. Dat is de uitkomst van het debat in de raad zojuist.

Kinderen die vijf jaar of langer in ons land verblijven, hier naar school gaan, de taal spreken, vriendjes en vriendinnetjes hebben, zijn hier geworteld, die horen hier thuis. Toch komt 95 procent van hen niet in aanmerking voor een kinderpardon omdat het zogenaamde meewerkcriterium onnodig strikt wordt toegepast. Dat houdt in dat de ouders alles moeten doen om mee te werken aan terugkeer naar eigen land. SP-Raadslid Taylan Cicek: ‘Maar je kan het kinderen niet kwalijk nemen als hun ouders dat – om wat voor reden dan ook – niet hebben gedaan. Ik ben blij dat onze stad zich nu schaart in het rijtje van 140 andere steden die vinden dat deze kinderen hier recht hebben op een toekomst.’

Het gaat om zo’n vierhonderd kinderen, verspreid over heel Nederland. Eerder al sprak de Kinderombudsman zich uit voor een ‘kinderpardon dat recht doet aan kinderen’. Eerlijker zou het zijn om andere maatstaven te gebruiken dan het meewerkcriterium en dat in landelijke wetgeving vast te leggen. Vluchtelingenkinderen zijn dan niet langer afhankelijk van de goodwill van de burgemeester en de staatssecretaris die bepalen of ze ‘een zo schrijnend geval zijn’ dat ze mogen blijven, de discretionaire bevoegdheid. Cicek: ‘Iedereen voelt op z’n klompen aan dat je kinderen niet terugstuurt naar een land dat ze niet kennen, een land waarvan ze de taal niet spreken. Dat moet juridisch te regelen zijn.

Zie ook:

U bent hier