h

Herdenking voor SP'er Henk Freeling

29 maart 2018

Herdenking voor SP'er Henk Freeling

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

Vrijdag 6 april herdenkt de SP afdeling Rotterdam vrijwilliger Henk Freeling. Henk overleed zaterdag 24 maart na een korte ziekenhuisopname. Hij werd 78 jaar.

Dat Henk een eigenzinnig man was, blijkt wel uit het feit dat hij een uitvaart zonder familie, vrienden en kennissen wilde. 'Maar,' zo vertellen oud-voorzitter Ineke Palm en oud-organisatiesecretaris Riene Verburgh, 'er zijn veel mensen die mooie herinneringen aan Henk bewaren en die graag met elkaar willen delen. Vandaar de bijeenkomst.'

Henk is wat je noemt een stille kracht. Hij ambieerde geen plek in raad of deelraad, maar zorgde dat de club 'draaide'. Zo was hij een tijd pandbeheerder, eerst aan de Agniesestraat en na de verhuis aan de Gaffelstraat. Bezoekers gastvrij te woord staan, het indraaien van een nieuwe lamp of het zagen van verkiezingsborden: Je kon het aan Henk overlaten. Oud-raadslid Tom Weerdmeester heeft Henk vaak meegemaakt in deze rol. 'In mijn eerste jaren bij de SP heb ik veel met hem opgetrokken. We verhuisden van het kleine pand aan de Teilingerstraat naar een nieuw pand aan de Gaffelstraat. Henk was pandbeheerder en wist precies wat hij wel en niet mee wilde nemen. Socialisten zijn enorme verzamelaars en bewaren alles. Voor Henk was de verhuizing het perfecte moment om goed op te ruimen. Na de verhuizing kwam het indelen van de overgebleven spullen: netjes de spullen voor de tribunes in een de ene kast en dat van ROOD andere. Henk hield van orde en kon goed boos worden op de jonge garde als er rode verfvlekken zaten op de vloer maar dan dacht hij ook mee en zorgde voor een oplossing. Zo kende ik Henk als een aardige man met veel ervaring en een sterk rechtvaardigheidsgevoel.'

Ook draaide hij enige tijd de SP Hulpdienst. Daar hielp hij tientallen mensen bij het doorgronden en invullen van hun papieren. Of bij het maken van een vuist tegen verhuurder of gemeente.

Toen het SP-hoofdkantoor verhuisde naar Amersfoort werden de Tribunes voortaan verzonden vanuit het afdelingspand. Henk stond aan het hoofd van de ploeg mensen die al jaren het wikkelen, invouwen en verzenden voor zijn rekening neemt.

De laatste jaren was Henk vooral actief bij het tweewekelijkse Repaircafe. Tientallen gebruiksvoorwerpen krijgen hier een tweede leven.

Voor zijn tomeloze inzet kreeg Henk tweemaal de Rode Veer uitgereikt. In 2012 was hij de allereerste ontvanger van de prijs (foto boven), die wordt uitgereikt voor uitzonderlijke bijdrages aan de afdeling. In 2017 ontving Henk de prijs nog eens, samen met zijn Tribune-verzendploeg.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 6 april, vanaf 16.00 uur aan de Gaffelstraat 61B.

U bent hier