h

Gratis taxi als Trevvel-bus niet rijdt

1 februari 2018

Gratis taxi als Trevvel-bus niet rijdt

Foto: Wikipedia

Het blijft klachten regenen over het vervoer op maat dat Trevvel sinds een paar maanden biedt. De SP vroeg er eerder aandacht voor maar de klachten blijven ondanks bosjes bloemen en excuses van de wethouder. De SP vindt dat de gebruikers dan voorlopig maar gratis met de taxi moeten mogen reizen.

De lijst met klachten is lang en schrijnend. Veel gebruikers van Vervoer op Maat zijn de problemen met vervoerder Trevvel zo zat dat ze liever thuis blijven. Raadlid Josine Strörmann haalde in haar verhaal vanmiddag drie voorbeelden aan en stelde toen voor om, zo lang de problemen niet zijn opgelost, de Trevvel-gebruikers gratis met de reguliere taxi te laten gaan als ze niet of veel te laat worden opgehaald.

Drie voorbeelden

  1. Drie ouderen worden na de dagbesteding terug 'thuis' afgezet... bij het verkeerde verpleeghuis.
  2. Een dementerende mevrouw wordt door haar 92-jarige mantelzorger op het busje gezet. Het busje arriveert niet op de afgesproken tijd bij de dagbesteding. Na 25 minuten telefonisch in de wacht bij Trevvel komt de verklaring van de chauffeur: 'Hij kon het niet vinden en had de mevrouw in kwestie maar op het Afrikaanderplein afgezet met de mededeling dat mevrouw de rest maar moest lopen.' Maar inmiddels was de thuiszorg al op zoek omdat mevrouw bijtijds medicijnen moet, de politie was om die reden inmiddels ook ingeschakeld. Een vriendelijke persoon spotte de dementerende mevrouw op het Afrikaanderplein, keek in haar tas, vond haar adres en zette haar terug op de taxi naar huis. Een klacht indienen kon alleen mondeling, er kwam geen enkele tegemoetkoming en de mevrouw op de hoogte houden over wat er met de klacht zou gebeuren was ook onmogelijk. Deze mevrouw durft niet meer naar de dagbesteding te gaan.
  3. Een paar ouderen wachten na een gezellig dagje weg om naar huis gebracht te worden. De bus komt en een oudere mag mee. Drie anderen, die in dezelfde straat wonen, niet omdat de chauffeur daar – naar eigen zeggen – 'niet voor verzekerd is '. De chauffeur gaat bellen, staat zelf ook twintig minuten in de wacht en mag uiteindelijk de vier mensen thuis brengen. Maar er waren zes wachtenden... De laatste twee mensen zijn uiteindelijk maar door werknemers van de thuiszorgorganisatie zelf naar huis gebracht.

Josine Strörmann: 'Dit zijn voorbeelden van cliënten bij wie het mis gaat. Maar ook de chauffeurs hebben bij ons hun verhaal gedaan. Het gaat nu heel even wat beter door de inzet van een enorm wagenpark, maar er is geen geld om dat vol te houden. De ritten worden heel inefficiënt ingepland of, zoals eentje het vertelde: Nu zit er vaak een uur tussen twee ritten, vroeger hadden we nauwelijks tijd om te piesen.'

Leerlingenvervoer

Het is de bedoeling dat Trevvel na de zomer ook het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs gaat verzorgen. Als de wethouder geen goede service kan ganranderen ziet de SP liever dat het contract met de huidige aanbieder wordt verlengd. Strörmann: 'Als je als ouder over de problemen hoort die er nu met Trevvel zijn, dan houd je je hart vast natuurlijk.'

Je zou denken dat de maat vol is: toch zijn de SP-voorstellen voor compensatie niet aangenomen. De bal blijft bij Trevvel liggen. Blijft u ons dus vooral klachten melden de komende tijd.

U bent hier