h

Werknemers Magis 010 mogen niet op straat belanden

15 juni 2017

Werknemers Magis 010 mogen niet op straat belanden

Foto: Liesbeth Hoogenboom

De werknemers van Magis 010 mogen niet op straat belanden. Dat blijft de inzet van de SP als de dreigende sluiting eind van de maand verder besproken wordt in de commissie. Vandaag hield raadslid Josine Strörmann hiervoor al een vurig pleidooi in raad.

Magis 010 biedt werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Van mensen die voorheen via de Sociale Werkplaats aan de slag waren tot en met mensen die er werkervaring opdoen en alles er tussenin. Eind dit jaar eindigt het contract met de gemeente en zoals het er nu uitziet, staat een groot deel van de mensen op straat. Raadslid Josine Strörmann hield vandaag in de raad een vurig pleidooi om deze mensen aan de slag te houden: 'Vier jaar lang hebben deze mensen met plezier nuttig werk kunnen doen, in het groen, in de kassen in de kringloopwinkel. Maar ook als handyman, klussen en opdrachten van de gemeente uitvoeren.'

Foto: Liesbeth Hoogenboom

Als de publieke tribune vol zit, kunnen bezoekers de raadsvergadering live volgen via de tv in zaal 7: Tientallen Magismedewerkers hadden de moeite genomen om naar het stadhuis te komen voor het debat.

Tot maart dit jaar leek het erop dat deze constructie goed werkte – Magis en zijn aandeelhouders willen graag door, maar de gemeente besloot eenzijdig anders: Er moest worden inbesteed, Magis moet stoppen, de kwekerij staat open voor de markt en het personeel staat goeddeels op straat. Strörmann: 'Zeker over de groep voor wie dit werk dagbesteding is maken wij ons zorgen. Weer een verandering van werkplek, collega's en werkgever, eerst was het De Omij, vervolgens OMR en daarna Magis 010, en dadelijk? En als ze straks toch thuis belanden is dat voor die mensen een ramp.'

Leefbaar-wethouder Struijvenberg denkt dat de soep allemaal niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Hij denkt iedereen onder te kunnen brengen in een reguliere baan, andere dagbesteding of in dienst van de gemeente. Strörmann heeft daar een hard hoofd in: 'De andere WSW-locaties hebben wachtlijsten en het kassencomplex is te verouderd voor de markt. Bovendien zijn in moderne kassen minder mensen nodig. Voor je het weet zitten de mensen gewoon thuis.'

Foto: Edwin de Voigt

Na het debat praat Josine Strörmann na met enkele medewerkers. Thuiszitten betekent voor velen van hen een ramp.

28 juni spreekt de commissie verder over de toekomst van Magis 010. De wethouder zal een aantal mogelijke scenario's voorleggen. Josine Strörmann: 'Wat ons betreft zet Magis zijn werk met deze mensen zo voort. Zeker voor de mensen met beschut werk is continuïteit heel belangrijk.'

U bent hier