h

Wat gaat er gebeuren met de bewoners van de Mijnkintbuurt?

20 juni 2017

Wat gaat er gebeuren met de bewoners van de Mijnkintbuurt?

Foto: Harm Haverman/SP

De tweede helft van mei zijn we met grote aantallen de Mijnkintbuurt ingetrokken. In de Mijnkintbuurt in de Tarwewijk gaat gemeente Rotterdam 168 woningen aankopen en slopen. Deze woningen zijn veelal in particulier bezit. Nog los van wat er voor terugkomt, vraagt de SP zich af hoe er wordt omgegaan met de huidige bewoners.

De 168 panden in het wijkje worden bewoond door evenveel verschillende soorten bewoners: particuliere huurders, onderhuurders, eigenaar-bewoners en zelfs een deel huurders van een corporatie. Uit de gesprekken blijkt dat er veel onzekerheid is in de buurt. Eigenaren vragen zich af of het bod van de gemeente voor hun woning een eerlijk bod is. Sommigen wonen al meer dan dertig jaar in de buurt en hebben hun woning altijd goed onderhouden. Zij zitten er niet op te wachten om nu nog gedwongen te moeten verhuizen.

Daarnaast is het met de huidige woningprijzen verre van vanzelfsprekend dat zij een woning in de buurt, dichtbij hun kinderen, familie en vrienden, kunnen vinden. Wat betreft de huurders zijn sommige verhalen nog veel gekker. Vastgoedeigenaren nemen een loopje met het huurrecht. In een enkel geval kreeg een gezin te horen dat ze binnen twee weken hun woning moesten verlaten, zonder dat zij een nieuwe woning aangeboden kregen. Weer anderen moesten hun verhuurder zelf op de hoogte stellen van de plannen van de gemeente. Daarnaast zijn er verhuurders die helemaal niet willen verkopen of verhuurders die van de aardbodem verdwenen lijken te zijn.

De komende tijd zal de SP te vinden zijn in deze wijk om samen met de bewoners op te komen voor een eerlijk alternatief. Donderdag 22 juni staat het eerstvolgende bezoek op het programma. Mocht je mee willen helpen, neem dan contact op met Harm@rotterdam.sp.nl.

U bent hier