h

Ruim twee ton subsidie per koopwoning op Zuid?!

17 mei 2017

Ruim twee ton subsidie per koopwoning op Zuid?!

Vandaag spreekt de raadscommissie over de sloop en verkoop van een deel van het het Daliablok, in Feijenoord. Het college is van plan 51 panden op te kopen en te slopen, om ruimte te maken voor de bouw van 21 dure koopwoningen. Voor de herstructurering van dit klein stukje Feijenoord wordt maar liefst 5,1 miljoen subsidie aangewend, ruim 240 duizend euro per nieuw te bouwen woning. Daar kan je ook een hele wijk van opknappen.

Voor de SP, fel tegenstander van de afbraak van de betaalbare woningvoorraad, is dit het toppunt. Raadslid Querien Velter: 'Terwijl duizenden Rotterdamse huurders kampen met achterstallig onderhoud en woningbouwcorporaties financieel niet in staat zijn om hun voorraad op orde te houden, gaat de gemeente de particuliere woningvoorraad grof subsidiëren. Eigenaren die hun panden zwaar hebben verwaarloosd afgelopen jaren worden beloond en de huurders kunnen vertrekken. Dit alles om 21 dure koopwoningen te realiseren met meer dan 2 ton subsidie per woning!'

De SP wil weten in welke prijsklasse het college denkt dat de woningen worden teruggebouwd. Aangezien er nog geen ontwikkelaar in beeld is die op deze plek wil bouwen is het nog maar de vraag of er grote behoefte is aan dure koophuizen op deze plek. Ook de SP vindt dat de gemeente moet investeren in dit deel van de stad om het vastgoed op orde te krijgen, maar met 5,1 miljoen kan een hele wijk opgeknapt worden zonder dat één huurder gedwongen hoeft te verhuizen.

Opmerkelijk is dat in andere delen van de stad corporatiewoningen per veiling worden verkocht aan projectontwikkelaars, zoals in de Loofdakstraat in Noord. Hier gaat een vastgoedbedrijf het verwaarloosde bezit niet slopen, maar de pandjes zorgvuldig opknappen.

U bent hier