h

SP: Mensen met schulden moet je liefdevol bij kop en staart pakken

20 april 2017

SP: Mensen met schulden moet je liefdevol bij kop en staart pakken

Foto: SP / freefoto.com

Vandaag debatteerde de gemeenteraad over een nieuw plan om de schulddienstverlening vorm te geven. De SP is blij met het feit dat het stadsbestuur inziet dat zelfredzaamheid bij mensen met schulden kan tegenvallen. Verbeterpunten blijven er ook: er moet meer, snelle, individuele hulp komen. Daarnaast is het belachelijk om alle uitkeringsgerechtigden te dwingen tot basis-budgetbeheer. Een SP-motie voor nadruk op meer individuele hulp werd aangenomen.

Begin maart publiceerde de Rekenkamer een vernietigend rapport over de schulddienstverlening van de gemeente Rotterdam. Als het aan de SP ligt, worden alle aanbevelingen dan ook gewoon één-op-één overgenomen. Naar aanleiding van het rapport bespreekt de raad vandaag een nieuw plan van aanpak.

Omslag na elf jaar moties indienen
Eindelijk worden er een aantal zaken geregeld, die de SP al jaren wil aanpakken. 'Meer laagdrempelige en individuele hulp en begrip voor het feit dat mensen met schuld echt hulp nodig hebben, en dat het niet hun eigen schuld is. Dat is een hele omslag, en daar ben ik na elf jaar raadlidmaatschap met mijn vele moties voor meer eerstelijns schuldhulpverlening heel blij mee,' aldus SP-raadslid Josine Strörmann.

Liefdevol bij kop en staart pakken
De SP zou het liefst zien dat Rotterdammers met schulden liefdevol bij kop en staart worden gepakt, en dat binnen twee weken in kaart wordt gebracht wat de financiële stand van zaken is. Veel is nog niet duidelijk wat betreft hoe het verder moet met bewindvoering, wat de proef mobility monitoring behelst en of er een speciale aanpak voor ouderen met schulden komt. Ook moet er ruimte komen voor organisaties zoals Budgetmaatjes of House of Hope die goede schuldhulp in de wijken bieden.

SP-voorstel meer één-op-éénhulp aangenomen
De SP wil in de basis meer individuele hulp dan collectieve en vraagt het college voor de zomer nog met een voorstel te komen voor meer één-op-éénhulp. Dit voorstel werd aangenomen. De SP wil verder meer duidelijkheid hebben over de rol van de wijkteams in de keten. De SP-motie om Basis Budgetbeheer bij bijstandsgerechtigden niet verplicht te maken redde het niet.

U bent hier