h

Schuldhulp onderzoek Rekenkamer; onthutsend maar totaal niet verrassend

3 maart 2017

Schuldhulp onderzoek Rekenkamer; onthutsend maar totaal niet verrassend

Het vandaag gepresenteerde onderzoek van de Rotterdamse Rekenkamer over het toeleiden naar een schuldhulptraject heeft onthutsende conclusies. Het werkt niet, of in elk geval voor veel te weinig mensen. De drempel om toegelaten te worden bij de kredietbank voor een schuldhulptraject om uiteindelijk weer met een schone lei te beginnen is veel te hoog. Het ontbreekt vooral aan individuele, laagdrempelige hulp en het is voor veel Rotterdammers volkomen onduidelijk waar je terecht kan met schulden.

De Rotterdamse SP komt al jaren met voorstellen, moties en amendementen voor een andere aanpak en om vooral ook veel meer geld te stoppen in goeie professionele individuele hulp. Schulden zijn volgens de partij het nummer één probleem van de stad. De huidige aanpak van de gemeente berust op de zelfredzaamheid van de Rotterdammers met schulden. Juist die zelfredzaamheid vliegt zo het raam uit als je flinke schulden hebt en je daar zorgen over maakt. Dat kan iedere hulpverlener je vertellen en daar is ook uitgebreid onderzoek naar gedaan. 

Josine Strörmann, raadslid SP: "Ik ben blij met dit onderzoek. Trieste conclusies natuurlijk, maar hopelijk gaat er nu iets veranderen. De laatste tijd heb ik met veel hulpverleners gesproken. Wijkteammedewerkers, welzijnswerkers, mensen van House of Hope en Budgetmaatjes 010, allemaal vertelden ze me dat het beleid en ook de menskracht tekort schiet. Iedereen heeft de beste bedoelingen maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Wat we nodig hebben in Rotterdam is dat je, zodra je de grote stap hebt gemaakt om je te melden, bij kop en staart wordt gepakt. En dat op een begripvolle en liefdevolle manier, maar wel stevig. Je hebt iemand nodig die je van begin tot eind begeleidt. Zodat je je echt kan verlossen van dit grote probleem. Schulden zorgen voor veel maatschappelijke kosten. Huisuitzettingen, geweld achter de voordeur, allemaal door schulden."

De SP zal bij de bespreking van het Rekenkamer rapport met een flink aantal voorstellen komen, zoals:

  • veel meer menskracht en dus geld naar de eerste begeleiding richting schuldhulptraject
  •  individuele aanpak; de collectieve aanpak werkt maar bij een zeer beperkte groep
  •  afstappen van de mythe dat je kunt rekenen op zelfredzaamheid bij de Rotterdammers met schulden
  • ook andere hulpverleners bij je aanpak betrekken zoals Budgetmaatjes 010, CVD en House of Hope
  • een actieve campagne beginnen om aarzelende mensen die met schaamte kampen over de streep te trekken

U bent hier