h

AOW- en Jeugdtegoed moet beter

25 januari 2017

AOW- en Jeugdtegoed moet beter

Foto: Axelle B

De SP gaat volgende week in de Rotterdamse gemeenteraad drie voorstellen indienen om het AOW- en Jeugdtegoed beter te maken. Ten eerste gaat de partij een voorstel indienen dat regelt dat ouders van kinderen tot 12 jaar vanaf maart 225 euro krijgen en oudere kinderen 325 euro. Een ander voorstel vraagt wat soepeler om te gaan met het product-aanbod dat het tegoed op de Rotterdampas biedt voor met name AOW'ers.
UPDATE: Het SP-voorstel waarin staat dat ouderen worden betrokken bij het uitbreiden van het product-aanbod van AOW-tegoed op Rotterdampas, is aangenomen.

Josine Strörmann, SP-raadslid: "De wethouder stelde voor om voor jongere kinderen nog maar 150 euro te gaan geven omdat oudere kinderen meer geld nodig hebben voor participatie. Dat ben ik gedeeltelijk met hem eens, best goed om verschil te maken. Maar nu zou het zo zijn dat 12.000 kinderen maar 160 euro krijgen en de 9.900 oudere kinderen 400 euro. Dat is een veel te groot verschil."

Sinds twee jaar hebben we in Rotterdam het AOW- en Jeugdtegoed voor ouderen en kinderen die op het minimum leven. Via de Rotterdampas kan je een tegoed opladen en dat besteden aan spullen die je participatie verhogen. Er zijn nog steeds veel klachten over de mogelijkheden tot besteden van het tegoed. Over de winkels waar je terecht kunt, maar zeker ook over de spullen die je kunt kopen. 
Strörmann: "Volgende week komen we met een motie om wat soepeler met de regeltjes om te gaan. Wel een tablet maar geen telefoon, wel hobby artikelen maar geen handdoeken. Waarom geen eten en drinken, geen staafmixer, het lijkt me dat je beter kunt participeren als die eerste levensbehoeften vervuld zijn. De wethouder verschuilt zich achter wetten maar wij vragen hem dus om een beetje soepel met die wet om te gaan en niet zo moeilijk te doen."
De SP gaat ook nog met de Partij voor de Dieren en GroenLinks twee moties indienen die gaan regelen dat ouderen hun tegoed ook kunnen besteden bij de dierenarts en de dierenspeciaalzaak.

U bent hier