h

symposium over sociaal-economische gezondheidsverschillen

8 december 2016

symposium over sociaal-economische gezondheidsverschillen

Foto: SP / eengezondernederland.nl

Ongelijkheid in gezondheid, willen we er iets aan doen? Onder die leus organiseert de SP aanstaande zaterdag een conferentie in de Pauluskerk. Tijdens de conferentie spreken de op dit thema zeer gerenommeerde professoren Johan Mackenbach, Martin Buijsen en Koos van der Velden en de wetenschappers Simone Goossen en Jeanine Suurmond. Via skype spreekt de auteur van de bestseller The spirit level professor Richard Wilkinson.

De sociaal-economische gezondheidsverschillen in Nederland zijn groot en de kloof neemt toe. De levensverwachting is voor laagopgeleiden gemiddeld zes a zeven jaar korter dan voor hoogopgeleiden. Mensen met een lage opleiding leven gemiddeld veertien a vijftien jaar korter in goede gezondheid dan mensen met een hoge opleiding. De SP vindt het de hoogste tijd dat deze ongelijkheid radicaal wordt aangepakt. Daarom wil ze op tijdens de conferentie welke aanpak nodig is.

Foto: SP / eengezondernederland.nl

De dag wordt geleid door Angnes kant, directeur van Lareb en voormalig Tweede Kamerlid en politiek leider van de SP. De conferentie wordt mede georganiseerd als afscheidscadeau voor Ineke Palm die tot haar pensionering werkte voor het wetenschappelijk bureau van de SP. Kant en Palm hebben in maart 1994 over hetzelfde thema een symposium georganiseerd getiteld ‘Tweedeling en de gevolgen voor de gezondheid.’ Jan Marijnissen die in 1994 het symposium opende zal ook zaterdag het openingswoord uitspreken. SP partijvoorzitter Ron Meyer zal zaterdag het symposium afsluiten.

Het symposium is inmiddels vol geboekt. Wie te zijner tijd een verslag van de dag wil ontvangen stuurt ons een e-mail.

U bent hier