Wethouder weigert thuiszorg fatsoenlijk te regelen
Wethouder weigert thuiszorg fatsoenlijk te regelen
Het gaat slecht met de thuiszorg in onze stad. Al eerder bepaalde de hoogste rechter dat Rotterdam onvoldoende maatwerk biedt in de thuiszorg voor haar inwoners. Nu komt de Rotterdamse Rekenkamer met een rapport waarin staat dat het de gemeente niet gelukt is de zelfredzaamheid van mensen die zorg nodig hebben te vergroten. Hoeveel onafhankelijke instituten zijn ervoor nodig om wethouder De Jonge tot inkeer te doen komen en gewoon goede zorg te gaan bieden aan mensen die het hard nodig hebben?
De rekenkamer concludeert dat het mislukt is om mensen meer zelfredzaam te maken door hun minder zorg te bieden. Wel is het de gemeente gelukt maar liefst 40 procent te bezuinigen op huishoudelijke zorg. Steeds minder mensen krijgen nog thuiszorg. Mensen die het nog wel gelukt is om door de strenge selectie te komen om in aanmerking te komen voor zorg, betalen een hogere bijdrage voor minder verzorging. Voor veel mensen is dit onbetaalbaar.
Ook onderschrijft de SP de vraagtekens die de rekenkamer heeft bij het versterken van zelfredzaamheid bij mensen die dringend behoefte hebben aan thuiszorg. SP-raadslid Josine Strörmann: 'Eigen kracht is een vreemd begrip wanneer het gaat om vooral oudere mensen met chronische beperkingen. Deze mensen vragen niet voor niets hulp bij huishoudelijke verzorging aan.'
Neem Rekenkamerconclusies over!
De SP roept de wethouder op niet te zeuren en alle conclusies van de Rekenkamer over te nemen. Laat dat hele bevorderen van eigen kracht wat betreft deze doelgroep varen. Bekijk alle aanvragen voor huishoudelijke verzorging van de afgelopen twee jaar opnieuw en bepaal opnieuw of mensen recht hebben op (meer) zorg. Ook moet de wethouder de kosten en het gebruik van thuiszorg inzichtelijk maken. Vooralsnog weigert het college ook maar één van de aanbevelingen over te nemen.
- Zie ook:
- Zorg en welzijn